Otvorenje projekta

31. srpnja 2013. godine na jezeru Raminac održano je svečano otvorenje projekta  „Stazama lipicanca i kune“. Projekt je proveden zajedničkom suradnjom gradova Lipika i Pakraca te Poduzetničkog centra Pakrac  kao i Turističkih zajednica Lipika i Pakraca.

Vrijednost projekta je 3,9 milijuna kuna, a od toga 75% financirano je iz pretpristupnog programa Europske unije  IPA IIIC.

Kroz 18 mjeseci, koliko je trajala provedba projekta, opremljeno je 98 km staza za pješake, bicikliste i jahače koji povezuju pet javnih destinacija na području oba grada – jezero Raminac i jezero Pjeskara na području Grada Lipika te izletište Omanovac, jezero Pakurnovac i Kružna biciklistička staza na području Grada Pakraca kao i seoska domaćinstva i izletišta koja se nalaze uz ili u blizini puta.

Javne destinacije su opremljene mjestima za odmor na kojima će i lokalno stanovništvo i posjetitelji moći uživati u prirodnim ljepotama našeg kraja, krećući se od jedne do druge destinacije prateći upute postavljenih putokaza. Naše destinacije su mjesta za druženje i zabavu cijele obitelji gdje su za djecu postavljena tematska dječja igrališta koja su ujedno zabavna i edukativna, a za odrasle su uređene šetnice te opremljeni sportski sadržaji. Dječja igrališta svojom tematikom upotpunjuju svoje okruženje, na jezeru Raminac se nalazi dječje igralište s temom lipicanca i na taj način povezuju destinaciju sa obližnjom Državnom ergelom Lipik, na jezeru Pakurnovac se nalazi igralište s temom močvare čija svrha je edukacija djece o močvarnim životinjama tipičnim za ovo područje. Na jezeru Pakurnovac je postavljeno igralište s temom moto-crossa što sa obližnjom moto-cross stazom Matkovac čini lijepu cjelinu, dok je na izletištu Omanovac uređeno igralište Kuna-grad koje predstavlja povijesnu kulu grada Pakraca. Obnovljeno je pročelje Planinarskog doma Omanovac, uređeno okruženje jezera Raminac te izražena rekreativna Kružna biciklistička staza Kuna na obroncima Psunja. Menadžment turističkom infrastrukturom je kroz obuku osposobljen za upravljanje turističkom infrastrukturom, a 21 polaznik je dobio uvjerenje za Voditelja u ruralnom turizmu. Kroz projekt je izrađena i Strategija razvoja turizma gradova Lipika i Pakraca.

Uz goste, suradnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, svečanosti otvorenja tematske staze prisustvovali su gradonačelnik grada Lipika – Vinko Kasana, gradonačelnik grada Pakraca – Davor Huška, direktorica Poduzeničkog centra Pakrac – Vida, požeško-slavonski župan – Alojz Tomašević, te predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nakon službenog dijela manifestacije, gosti su imali priliku uživati na otvorenom i novouređenom prostoru jezera Raminac uz bogatu gastronomsku ponudu.