Par tisuća posjetitelja obišlo Sajam cvijeća u Lipiku

Drugi dan tradicionalnog Sajam cvijeća u Lipiku koji se već osmu godinu održava za redom pokazao je kako je ovo svakako najmasovnija lipička manifestacija. Naime, kako smo doznali od Hrvoja Kovačića, tajnika Turističke zajednice Grada Lipika, u Lipik je došlo par tisuća posjetitelja kako bi obišli cvjetni sajam na kojem je izlagao dosad najveći broj  – ukupno 132 izlagača koji su pristigli iz Lipika, Pakraca, Svete Nedelje, Zagreba, Dugog Sela, Siska, Osijeka, Bilja, Daruvara, Kutine i Slavonskog Broda.

Na današnji dan davne 1717. godine rođena je Marija Terezija, carica i kraljica po kojoj je jedna od najljepših ulica u Lipiku dobila ime i u čijem se perivoju upravo danas održao tradicionalni Sajam cvijeća koji svake godine broji sve više izlagača i sve veće zanimanje publike.

Lijepo i sunčano vrijeme iskoristili su zaista mnogobrojni posjetitelji kako bi prošetali među prekrasnim cvjetnim instalacijama, uživali u rapsodiji boja i mirisa te razgledali ili pak kupili ukrasno bilje, aranžirane bukete i cvjetne rukotvorine vrijednih izlagača.

Bogatu sajmovnu ponudu, osim cvjetnog asortimana, činile su brojne rukotvorine s različitim motivima, suveniri, dječje igračke, nakit, kozmetika, pletiva i narodni vez, jestivi proizvodi – domaći kruh, proizvodi od meda, kolači, orasi, pekmezi i prirodni sokovi, zaista se mnogo toga moglo degustirati, ali i kupiti.

Lipičke ulice danas su bile prepune ljudi, u ugostiteljskim objektima tražila se stolica više, a nije bilo bolje ni s mjestima za parkiranje.

Do Lipika se tražila karta više

U Lipik je danas stigao prvi turistički vlak, od pet planiranih, a putnicima koji su njime doputovali na lipičkom željezničkom kolodvoru dobrodošlicu su poželjeli požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te lipički gradonačelnik Vinko Kasana i dogradonačelnik Slobodan Katunar uz zvuke Gradskog puhačkog orkestra Lipik.

Putnici su se mogli okrijepiti domaćim sokovima te šnitama kruha premazanog s domaćom svinjskom masti i posutog crvenom paprikom i lukom, a bilo je i domaće rakije kao pića dobrodošlice.

Među više od 130 putnika koji su pristigli na Sajam cvijeća u Lipik nalazio se i član uprave HŽ putnički prijevoz Damir Rubčić, a zanimljivo je spomenuti kako je strojovođa ovog prvog turističkog vlaka koji je stigao u Lipik bio Ivo Komljenović, rodom iz Dobrovca.

Turiste je u obilazak Lipika poveo bivši lipički gradonačelnik Antun Haramija, pokazavši im sve znamenitosti Lipika, grada duge i svijetle prošlosti, grada heroja, ali i grada vode, stakla i konja lipicanaca.

Bogati animacijski sadržaji

Organizacijski je dio sajma odradila Turistička zajednica Grada Lipika i Grad Lipik, a uz pomoć djelatnika poduzeća Lipkom te velikog broja volontera radilo se zaista intenzivno posljednjih mjesec dana, istaknuo je Hrvoje Kovačić te dodao kako se na sajmu uz brojne animacijske sadržaje poput lunaparka ili jahanja na konjima KK Dijamant, moglo provozati turističkim vlakićem ili fijakerom Državne ergele Lipik, dok je za glazbeni program bio zadužen bend „Bezimeni“

Pogled na Lipik iz tornja crkve sv. Franje Asiškog

Tijekom vikenda je bio otvoren i toranj župne crkve sv. Franje Asiškog kojeg je obišlo nekoliko stotina posjetitelja kako bi vidjeli Lipik iz “ptičje perspektive“. Naime, toranj je uređen kao izložbeni prostor povijesti Lipika, ali i kao predivni vidikovac s kojeg se pruža pogled na ljepote našeg grada.

Više fotografija pogledajte u našim fotogalerijama:

Sajam cvijeća u Lipiku – 1. dio (13.5.2018.)

Sajam cvijeća u Lipiku – 2. dio (13.5.2018.)

Sajam cvijeća u Lipiku – 3. dio (13.5.2018.)