Podrška Talijanske unije lipičkoj zajednici Talijana

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva početkom ovog tjedna je boravio u našem gradu, a jutros je u sjedištu Zajednice Talijana Lipika održao sastanak s njihovom predsjednicom Lionellom Brisinello i gradonačelnikom Vinkom Kasana.

U svojoj izjavi za Compas Marin Corva je istaknuo kako je došao posjetiti lipičku Zajednicu Talijana te vidjeti kako napreduju radovi oko boćališta i upitati trebaju li kakvu pomoć.

„Došao sam se susresti i s gradonačelnikom kako bismo razgovarali oko nekih budućih aktivnosti. Između ostalog, razmatrali smo i to da pokušamo učiniti od Lipika središte boćanja, čak i za talijansku nacionalnu zajednicu te da s vremenom ovdje počnemo organizirati tradicionalne boćarske susrete.“, rekao je gospodin Corva i pri tome se zahvalio predsjednici Brisinello za sav njezin trud, kao i gradonačelniku Kasani za svu podršku koju daje talijanskoj zajednici. Također se zahvalio i svima onima koji su doprinijeli izgradnji boćališta koje će zasigurno biti središte aktivnosti za cijelu Zajednicu, ne samo Lipika, nego i okolice.

Zajednica Talijana Lipika jedna od najaktivnijih zajednica
Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije još jednom je naglasio kako imaju izvrsnu suradnju sa Zajednicom Talijana Lipika, koju je okarakterizirao kao jednu od aktivnijih zajednica jer su čak u ovom periodu pandemije koronavirusa nastavili sa svojim djelovanjem. „Oni se brinu oko očuvanja tradicije i izvorne kulture i na tome im čestitam.“, istaknuo je Marin Corva.

Premda zbog pandemije rade u smanjenom obimu, lipička Zajednica Talijana ipak je jedna od najaktivnijih talijanskih zajednica, stoga nam je njihova predsjednica Lionella Brisinello prilikom razgovora istaknula koje se sve djelatnosti trenutno odvijaju.

Tako se redovno svakog ponedjeljka odvija tečaj talijanskog jezika i intenzivno se radi na boćarskom terenu. Ondje su radovi na izgradnji objekta uz teren u tijeku i čim malo zatopli boćarska ekipa ondje održava i treninge. Aktivna je i suradnja s lipičkom osnovnom školom unutar koje se provodi projekt „Ekoigrokaz“ koji se bazira na dramskom stvaralaštvu. Na temelju toga će izdati jednu zbirku igrokaza koja će biti prevedena i na talijanski jezik, odnosno bit će dvojezična i prezentirat će se Talijanskoj uniji i talijanskim školama. Naravno, paralelno s time se odrađuju i svi administrativni poslovi pa se tako pripremaju i projekti koji će se kandidirati na natječaje koje je raspisao Grad Lipik. Suradnja s drugim talijanskim zajednicama, ali i s Belunezima u svijetu i dalje je aktivna, zahvaljujući i online pristupu koji je zbog pandemijskih okolnosti sve više popularan, kako u svijetu, tako i kod nas.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana također je izrazio zadovoljstvo ovim susretom i pri tome je naglasio kako je primjetno prisustvo Talijanske unije u Gradu Lipiku, napose u posljednje vrijeme jer prije nekoliko mjeseci ovdje je boravio i predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul. To je pokazatelj da Talijanska unija vodi brigu o svojim zajednicama.

„Lipik je multinacionalna sredina u kojoj žive brojne nacionalne manjine. Talijanska nacionalna manjina je druga po veličini i, kao što je gospodin Corva rekao, jedna od najaktivnijih manjina u Gradu Lipiku. Oni su u našem gradu izuzetno cijenjeni, među njima ima puno poduzetnika i obrtnika koji su nositelji gospodarstva, mnogo je i akademski obrazovanih građana te čitav niz cijenjenih sugrađana koji sudjeluju u javnom i društvenom životu.“, rekao je gradonačelnik Kasana te dodao kako se na sastanku razgovaralo o projektima koje Zajednica Talijana Lipika planira provoditi, a koje će poduprijeti i Talijanska unija i Grad Lipik.