Ponovno veliko priznanje Lipiku

Prema analizi službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna vidljivo je da su gradovi prošle godine iz EU fondova povukli preko 314 milijuna kuna, triput više nego 2017. kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna.

Uspoređujući 2017. i 2018. godinu, portal gradonacelnik.hr navodi kako, u oči osim rasta broja gradova koji su povukli EU novac, a podaci kažu da ih je u 2017. bilo 75, a 2018. 97, upada i povećanje iznosa.

U 2017. je, tako, rekorder bio Lipik s najviše povučenih sredstava po stanovniku (prema popisu iz 2011.). U 2018. rekorder je, gledano per capita, Grad Komiža – povukli su ukupno preko 3,8 milijuna kuna, što je 2.505 kuna po stanovniku. Odmah iza njih je Pleternica s ostvarenih 1.222 kune po stanovniku, Lipik s 1.157 te Opuzen kao četvrti grad koji je povukao preko 1.000 kuna – 1.117. U prvih 10 su još Grubišno Polje – 977 kuna po stanovniku, Nin – 973, Otok – 816, Pazin – 532, Hvar – 527 i Prelog – 521 kunu po stanovniku.

Petogodišnje razdoblje – Lipik u top 10 gradova

Kad se analizira petogodišnje razdoblje otkako je Republika Hrvatska ušla u Europsku Uniju, najuspješniji su Ludbreg i Zadar. Ludbreg je, tako, i dalje na prvom mjestu kada se gleda prosjek ostvarenih sredstava per capita – povlačili su prosječno 554 kune po stanovniku godišnje. Na drugom mjestu je, baš kao i u prethodnom petogodišnjem razdoblju, prošlogodišnji šampion EU fondova – Grad Križevci s prosjekom od 437 ostvarenih kuna kroz pet godina. Slijedi Komiža s 417 kuna, a u top 10 su još Grubišno Polje, Lipik, Senj, Opuzen, Pleternica, Skradin i Trilj.

Još jedno veliko priznanje Lipiku

Zadovoljstvo ovim rezultatom koji je posljedica dugogodišnjeg rada, kako djelatnika Grada Lipika, tako i djelatnika Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o., ne krije ni gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji pri tome iskazuje i zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja je omogućila uvijete za funkcioniranje u ovakvim okvirima.

Grad Lipik ima jednu konstantu i jasan je pravac u kojem idemo. U petogodišnjem razdoblju, otkako je Republika Hrvatska ušla u Europsku Uniju, nalazimo se među prvih deset najuspješnijih gradova po ostvarenim sredstvima iz EU fondova. Prošle smo godine bili prvi po povlačenju sredstava iz EU fondova po stanovniku, ove smo godine treći i to je još jedna potvrda uspjeha, kao i potvrda naših sposobnosti i kapaciteta.“, naglasio je gradonačelnik Kasana te dodao kako mu je posebno drago što se među ovim gradovima nalazi i Pleternica. „Požeško-slavonska županija nalazi se pri samome vrhu u povlačenju sredstava iz EU fondova, a Lipik i Pleternica dva su grada naše županije koja u tome prednjače.“, istaknuo je gradonačelnik.

Izvor: gradonacelnik.hr