Potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između Lipika i Čakovca

U Lipiku je 2. prosinca potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između Čakovca i Lipika. Ovime su potvrđene odluke oba gradska vijeća, a do uspostavljanja tješnjih kontakata došlo je na inicijativu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH MŽ  iz Čakovca.

 gradova suglasila su se s ovim prijedlogom, a gradonačelnici su svoj potpis na dokument dali upravo prilikom obilježavanja 26. obljetnice oslobođenja Lipika. Naime, početkom prosinca 1991. godine krenule su vojne operacije u sklopu kojeg je 6. prosinca Lipik postati prvi vojno oslobođeni grad u Hrvatskoj. U borbama oko Lipika poginulo je jedanaest branitelja iz Međimurja, a godišnjica oslobođenja, prilika je da ih se prisjetimo te da im se oda počast.

Vijenac podno spomenika braniteljima Lipika, položilo je izaslanstvo Grada Čakovca u kojem su bili gradonačelnik Stjepan Kovač te zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović, ratni zapovjednik 1. satnije 54. samostalne bojne HV Čakovec Zvonimir Košir, predsjednik HVIDR-e MŽ Mladen Tkalčec tajnik  Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata RH MŽ Dražen Tkalec, te članovi Udruge ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec, na čelu s predsjednikom Mladenom Magdalenićem. Osim podno spomenika na središnjem lipičkom trgu, vijenac je položen i kod spomenika na tamošnjem groblju.

Povelju o prijateljstvu i suradnji potpisali su gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Obojica su tom prilikom naglasila važnost povezivanja, jer osim druženja i stvaranja kontakata između udruga i institucija, formalizirana suradnja omogućuje stvaranje novih vrijednosti za obje sredine. Gradonačelnik Kasana je naglasio da od ove suradnje mnogo očekuje, posebice u njenom gospodarskom aspektu.

Čakovečki gradonačelnik Kovač pak je rekao da je ovo prvi hrvatski grad s kojim Čakovec potpisuje Povelju o prijateljstvu i suradnju, te da ovakve Povelje ne smiju ostati samo deklarativne, da jedni  druge posjećujemo prilikom gradskih proslava ili važnim obljetnicama za naša mjesta, već moraju rezultirati novim programima i projektima na dobrobit i korist obiju sredina i njegovih stanovnika. „Jedni od drugih možemo mnogo toga naučiti, u nečemu smo bolji i napredniji mi, a u nečemu vi, sve to implementirati u upravljanje našim gradovima, te stvoriti nove vrijednosti i momente za naše građane.“, rekao je, među ostalim Kovač.

Već početkom iduće godine u Čakovcu će biti održan prvi službeni sastanak između Čakovca i Lipika, kojem će cilj biti detektiranje područja na kojima se najprije može krenuti u zajedničke projekte.

Na svečanosti potpisivanja, okupljenima se obratio i Zvonimir Košir, koji je objema stranama čestitao i zahvalio na tome što su inicijativu branitelja podržali te formalizirali.

Prilikom polaganja vijenaca, okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, i sam sudionik Domovinskog rata koji je ratne dane proveo na zapadnoslavonskom ratištu. Rekao je da suradnja koju su započeli branitelji, prvo u ratu kad su dali veliki doprinos u obrani i oslobađanju ovog dijela Hrvatske, pa svih ovih godina sudjelujući u programu obilježavanja ove za Lipik važne obljetnice, pa do inicijative za potpisivanjem Povelje, treba biti temelj što bolje suradnje između gradova.