Potpisani ugovori za izradu projekata za Vilu Zinke i Vilu Savić te projekt revitalizacije perivoja

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana uz nazočnost ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovoranje Tomislava Petrica potpisali su 6. prosinca u gradskoj vijećnici Grada Lipika ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Integrirani program obnove kulturne baštine Lipika“ vrijednosti 2 milijuna 358 tisuća i 310 kuna u koji je uključeno izrada projektne dokumentacije za Vilu Zinke, Vilu Savić i revitalizaciju perivoja. Bespovratna sredstva dodijeljena su natječaju projektnih prijedloga „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

 

Ministrica Gabrijela Žalac ovom prilikom najavila kako će u sljedećem razdoblju koncentracija raspoloživih sredstava kroz projekt „Slavonija“ biti 2,5 milijarde eura u toj financijskoj perspektivi. „Na razini Vlade RH smo dogovorili kako u ovoj financijskoj perspektivi iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Programa ruralnog razvoja za pomoć ribarstvu i operativnog programa pomoći za upravljanje ljudskim potencijalima što smo već otvorili u našem mandatu. Tu ćemo vrijedno i marljivo pratiti projekte koji će biti financirani iz EU u pet slavonskih županija.“, rekla je ministrica Gabrijela Žalac te dodala kako se nada da će tijekom mandata puno toga promijeniti i upravljati razvojem onako kako treba. „Pripremljeni projekti samo u Gradu Lipiku dovoljno govori kako su ti projekti što ih naše JLS pripremaju su spremni te su početak svega dobrog što dolazi kako za Lipik, tako za Požeško-slavonsko županiju i cijelu Slavoniju.“, zaključila je ministrica Gabrijela Žalac.

Tomislav Petric, ravnatelj SAFU, podsjetio je na već uspješno provedeni projekt „Stazama lipicanaca  i kune“ na području Grada Lipika te istaknuo kako u ovom trenutku se potpisuju projekti po svim gradovima u Hrvatskoj u okviru „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. „Svaki grad i svako mjesto ima nešto posebno što može obnoviti te staviti u funkciju turizma i tako doprinijeti razvoju cijelog kraja. Kod vas je to zdravstveni turizam, kulturna baština i ono što drugi nemaju, lipicanci.“, rekao je Tomislav Petric te dodao kako kombinacijom tih potencijala za razvoj kontinentalnog turizma zajedno s SAFU-om i ministarstvom uz 80 % financiranje iz europskih fondova može se puno učiniti da Lipik postane poželjna turistička mikro lokacija.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana prije potpisivanja ugovora predstavio je ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije spremne projekte u vrijednosti 980 milijuna kuna za investicije na području Grada Lipika. Među njima, istaknuo je projekt obnove Kursalona i Wandelbahna s izgradnjom hotela, a u gradskoj vijećnici nazočan je bio i predstavnik privatnog investitora koji će investirati u taj projekt, vlasnik tvrtke „Itema“ Zdravko Mikolić. Također je predstavio partnere u projektu „Integrirani program obnove kulturne baštine Lipika“ iz Toplica Lipik i Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o., među kojima ravnatelja Toplica Lipik Darka Kelemena.

Potpisivanjem ugovora za projekt „Integrirani program obnove kulturne baštine Lipika“ dobiveno je ukupno 2,36 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za Vilu Dobre Vode (Zinke), Vilu Savić i revitalizaciju perivoja, a partneri Gradu Lipiku na projektu su Lipička razvojna i turistička agencija LIRA i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik. Prihvatljivi troškovi za sve aktivnosti u okviru toga koje su već počele od 1.1.2014. što znači da ono što je Grad Lipik sam financirao, svu dokumentaciju koja se izradila za Vilu Zinke od idejnog rješenja i glavnog izvedbenog projekta te preliminarnog muzeološkog programa će se dobiti povrat sredstava, a financirat će se i troškovi izrade projektne dokumentacije za Vilu Savić i revitalizaciju perivoja.

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Lipika sa suradnicima poveo je ministricu Gabrijelu Žalac u pratnji pomoćnika ministra Davora Huške i sve prisutne u obilazak nove fontane na južnom ulazu Lipik. Prilikom razgovora i obilaska gradonačelnik Kasana i vlasnik tvrtke „Itema“ Zdravko Mikolić upoznali su izaslanstvo ministarstva s projektom obnove Kursalona i Wandelbahna te izgradnje hotela te su od ministrice Gabrijele Žalac dobili informacije kako će ministarstvo za šest mjeseci do godinu dana pripremiti novi natječaj na koji će se moći kandidirati takvi projekti.