Predstavnici Grada Lipika i Lire u Trilju i Šibeniku

U okviru projekta „Lipik-grad prijatelj poduzetnika i obrtnika“ financiranog iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. u sklopu natječaja Obrazovanje za poduzetništvo i obrt kojeg provode Grad Lipik i Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. osam osoba je sudjelovalo na studijskom putovanju u gradove Trilj i Šibenik 15. i 16. ožujka. 2016. godine.

Svrha studijskog putovanja bila je omogućiti djelatnicima Grada Lipika i LIRA-e upoznavanje s poslovanjem, strukturom i aktivnostima uspješnih gospodarskih zona, te stjecanje novih i korisnih saznanja o mogućoj primjeni iskustava gradova Trilja i Šibenika, kao jednim od najboljih primjera poticanja poduzetništva u Hrvatskoj.
Radni posjet započeo je 15. ožujka 2016. sastankom predstavnika Grada Lipika i LIRA-e sa predstavnicima Grada Trilja koje su predvodili pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela g. Marko Župa, predsjednika Gradskog vijeća g. Ivan Bugarin te voditelj gospodarske zone Čaporice g. Ivan Šušnjara. Nakon sastanka sudionici su razgledali poduzetničku zonu Čaporice koja je infrastrukturno opremljena bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 15.198.233,88 kn.

Drugog dana putovanja, sudionici su posjetili poduzetnički inkubator PIN u Šibeniku, gdje su direktor poduzetničke zone PODI Šibenik g. Jakov Terzanović i stručna suradnica gđa. Anita Aužina prezentirali razvoj poduzetničkeo zone kao i razvoj poduzetničkog inkubatora. Poslije prezentacije uslijedio je obilazak zone PODI Šibenik koja je proglašena od strane Vlade Republike Hrvatske za najbolju poduzetničku zonu u Hrvatskoj za 2015. godinu, a pri tom su posjetili tvrtku Zagreb Montaža d.o.o. koja se bavi metalopreradom i zapošljava najveći broj radnika u zoni.
Nakon posjete poslovnoj zoni sudionici su posjetili Regionalnu razvojnu agenciju Šibensko-kninske županije gdje su ih dočekali ravnateljica gđa. Mira Lepur i zamjenik ravnateljice g. Željko Šimunac, a u sklopu posjete je održan i radni sastanak te je dogovorena buduća suradnja dviju agencija.

Studijsko putovanje je završeno posjetom Gradu Šibeniku gdje ih je dočekao gradonačelnik dr. Željko Burić  i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj g. Matija Bumbak, koji su prezentirali razvojne projekte grada Šibenika te istaknuli značajke i aktivnosti projektno razvojnog odjela i važnost ulaganja u obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala bez čega poduzetnička infrastruktura koju grad nudi ne bi bila adekvatno iskorištena.
Za kraj studijskog putovanja sudionici su posjetili tvrđavu Sv. Mihovila  i  tvrđavu Barone, obnovljenu kulturnu baštinu te turističke znamenitost grada Šibenika, kao primjere uspješno provedenih EU projekata.