Predstavnici Grada Lipika sudjelovali u koloni sjećanja u Vukovaru

Među brojnim građanima koji su 18. studenog pristigli iz svih krajeva Hrvatske da bi sudjelovali u tužnoj koloni sjećanja na herojsku žrtvu Vukovara bili su i predstavnici Grada Lipika – gradonačelnik Vinko Kasana, predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar, nekadašnji dugogodišnji gradski vijećnik Mijo Štimac i direktor gradskog komunalnog poduzeća Lipkom Marijan Strganac.

Dostojanstvenim mimohodom i polaganjem lampiona na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predstavnici Grada Lipika odali su počast žrtvi Vukovara, žrtvi koju je ovaj herojski grad doživio tijekom agresije JNA i pobunjenih Srba u Domovinskom ratu.

Prije punih trideset godina, ovaj hrvatski grad na Dunavu doživio je svoj najtragičniji dan. Nakon 87 dana otpora, neprijateljska sila 18. 11. 1991. zaposjela je Vukovar, a potom su krenuli teški zločini. Za vrijeme trajanja okupacije Vukovara poginulo je oko 550 hrvatskih branitelja i 1700 civila. Osam tisuća Vukovaraca odvedeno je u logore, a veliki broj se i dalje smatra nestalima.

Iako je Vukovar pao, agresor je također pretrpio ogromne ljudske i materijalne resurse, čime je zaustavljen daljnji pohod u smjeru Zagreba. Ovime je herojstvo Vukovara i njegovih branitelja postavilo temelje kasnije pobjede hrvatskih vojnih snaga i hrvatske neovisnosti.