Preliminarna procjena štete od olujnog nevremena broji se u milijunima eura

Devetnaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika održana je u četvrtak, 27. srpnja, okupivši osmero od trinaest izabranih gradskih vijećnika. Prisutan je bio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana (HDZ), kao i predstavnici gradskih stručnih službi.

Na samom početku sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar (HDZ) pozdravio je prisutne članove i otvorio aktualni sat. Vijećnica Virna Krpan (HSS) postavila je pitanje o prvotnim procjenama štete nastale nakon nevremena. Gradonačelnik Vinko Kasana je istaknuo sljedeće brojke: 87 kuća s potpuno uništenim krovovima, 163 kuće s djelomično uništenim krovovima i 1231 objekt s manjim oštećenjima. Ukupno je evidentirano 1531 oštećeni objekt, što ukazuje na štetu veću od 3 milijuna eura.

Što se tiče gospodarskih objekata, procijenjena šteta iznosi nešto manje od 2 milijuna eura, dok su javni i sakralni objekti pretrpjeli štetu procijenjenu na 1,2 milijuna eura. Poljoprivredne površine, uključujući i šume, pretrpjele su štetu od 3,8 milijuna eura. Sveukupna preliminarna procijenjena šteta iznosi nešto manje od 10 milijuna eura.

Prijava šteta do 1. kolovoza

Dosad je oko 500 fizičkih osoba te 19 pravnih prijavilo štetu. Prijave štete od prirodne nepogode uzrokovane olujnim i orkanskim vjetrom su u tijeku, a mogu se prijaviti najkasnije do 1. kolovoza 2023. godine do 15 sati. Nakon isteka roka za prijavu, stručne ekipe će izaći na teren kako bi obavile detaljniju procjenu štete. Također je istaknuto kako su naknadno prilikom tuče nastradali i poljoprivredni usjevi na području zapadnih lipičkih naselja.

Tijekom sjednice, vijećnik Vlado Stakor (HDZ) izrazio je zahvalu svim vatrogascima koji su se nesebično angažirali kako bi pomogli građanima tijekom olujnog nevremena. On je predložio da vatrogasci, koji su članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, dobiju podršku u ovakvim situacijama kako bi se osiguralo njihovo normalno funkcioniranje, s obzirom na njihovu iznimnu posvećenost tijekom nepogode. Ovaj prijedlog dobio je jednoglasnu podršku svih prisutnih, koji su istaknuli važnost pripreme i suradnje u situacijama poput ove.

Nakon aktualnog sata vijećnici su prešli na dnevni red sjednice koji se sastojao od samo jedne točke – Prijedloga odluke o osnivanju prava građenja na nekretnini u vlasništvu Grada Lipika u korist Hrvatske elektroprivrede d.d. u svrhu građenja građevine infrastrukturne namjene 2.b skupine – Sunčana elektrana Lipik. Naime, osnivanjem prava građenja, Hrvatska elektroprivreda d.d. obvezna je platiti naknadu Gradu Lipiku za korištenje njihove nekretnine. Ta naknada iznosi 8.975,69 eura godišnje, a ugovor o osnivanju prava građenja sklopit će se na rok od 25 godina.