Prigoda za razmjenu iskustava: Gradonačelnica Slunja sa suradnicima posjetila Lipik

Izaslanstvo Grada Slunja, na čelu s gradonačelnicom Mirjanom Puškarić boravilo je 1. rujna u Lipiku. Na samom početku posjeta, u prostorijama Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o., gdje su se susreli s direktorom Dejanom Iličićem i suradnicima, održan je sastanak na kojem je vodeća tema bila razmjena iskustava vezanih za poticanje gospodarstva, a ujedno je bilo govora o programima razvoja održivog turizma i razvojnim potencijalima koje Slunj i Lipik imaju. 

S obzirom na to da u sklopu LIRA-e djeluje i Centar za umjetnu inteligenciju (AI Center Lipik), neizostavan je razgovor bio  vezan oko iskustava u razvoju projekata koji se zasnivaju na informacijskoj tehnologiji i umjetnoj inteligenciji, ali i svim drugim relevantnim faktorima koji su nužni za gospodarski rast i sveukupno povećanje kvalitete života.

– „Izuzetno smo zahvalni našim domaćinima iz Lipika što su izdvojili svoje vrijeme da nas prime jer smo zaista puno kvalitetnih i kreativnih ideja dobili. Sigurno je da ovakva jedna suradnja pospješuje nama mogućnost da izbjegnemo nešto što naši kolege već na terenu vide kao prepreku i definitivno je da smo kroz ovaj posjet utvrdili naše ciljeve i zadatke koje namjeravamo realizirati u Slunju. Također se nadamo da je ovo početak jedne suradnje koja u budućnosti može biti takva da budemo partneri ili suradnici na nekim drugim projektima, stoga se još jednom želim zahvaliti na susretljivosti i direktoru Lipičke razvojne i turističke agencije, kao i kolegi gradonačelniku Kasani s kojim smo u kontaktu.“, rekla je gradonačelnica Puškarić u svojoj izjavi.

Grad Slunj razmišlja o tome da pokrene budući Razvojni centar Slunj pa je cilj ovog posjeta bio prikupiti što više iskustava, pozitivnih primjera kako bi budući centar najučinkovitije iskoristili kao podršku gospodarskom razvoju svojeg grada. Također, kroz projekt Vodene tajne Slunja, proveli su i ugradnju optičke mreže u središnjem dijelu Slunja i Rastoka te omogućili vrlo brzi, besplatni pristup internetu i time otvorili mogućnost za razvoj ostalih sadržaja koji se baziraju na informacijskoj tehnologiji.

Osim upoznavanja s provedbom projekta razvoja umjetne inteligencije, cijenjeni gosti su upoznati i s radom Poduzetničkog inkubatora Lipik te tamošnje Poduzetničke zone kao neizostavne spone u razvitku  gospodarstva. Tom su prilikom istaknuti i povoljni uvjeti koje Lipik pruža svojim poduzetnicima početnicima.

Pored upoznavanja s preostalim značajnim projekatima kojima se Lipik ponosi, poput „Terma Lipik“ i projekta uređenja rekreacijskog područja uz jezero Raminac, pri samom kraju posjeta upriličen je obilazak ergele i nadaleko poznatih lipicanaca.