Prigodom otvorenja lipičkih bazena publika će uživati u nastupu vokalnog Ansambla LADO

Ljetna sezona na Bazenima Lipik započinje u četvrtak, 10. lipnja u 20:30 sati uz nastup vokalnog Ansambla LADO. Malo znana činjenica koju ovim putem s ponosom možemo iznijeti jest činjenica da je poveznica Lipika i ansambla LADO Lipičanin Zvonimir Ljevaković, folklorist, etnograf i etnokoreograf te jedan od utemeljitelja i prvi umjetnički ravnatelj Ansambla LADO.

Zvonimir Ljevaković rođen je 1908. godine u Lipiku, a osim profesorskog rada, obilježio je hrvatsku kulturu kao začetnik i idejni osnivač jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla – Ansambla LADO; u kojem je kao umjetnički voditelj proveo pune 24 godine.

S obzirom na to da se ove godine obilježava 40 godina od smrti prof. Ljevakovića, Ansambl LADO će pokloniti profesorovu bistu njegovom rodnom gradu u trajno sjećanje na njegov rad i značaj za očuvanje hrvatske tradicijske baštine. Bista je izrađena u bronci i autorski je rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog.

Uz svečano postavljanje biste na Trgu dr. Franje Tuđmana u Lipiku, LADO će izvesti i jedinstveni koncertni program na kompleksu  otvorenih bazena u Lipiku povodom njihova otvorenja.  Posjetitelji će uživati u nastupu ovog svjetski poznatog ansambla.