Produljen rok za terensko popisivanje stanovnika

Državni zavod za statistiku (DZS) odlučio je do 29. listopada produljiti provedbu druge faze popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj – Popis 2021.

Odluka o produljenju provedbe Popisa 2021. donesena je zbog procjene da do 17. listopada neće biti popisane sve popisne jedinice definirane Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj, izvijestio je u svojem priopćenju za medije Državni zavod za statistiku.

Zbog specifičnih okolnosti u kojima se provodi popis, produljenje provedbe terenskog popisivanja omogućit će popisivačima koji su na terenu da obave popisivanje svih popisnih jedinica koje nisu samostalno popisane, osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te izvrše kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi popisa. – „Stoga građani ne trebaju brinuti da popisivači neće obići njihova kućanstva.“, poručuju iz DZS-a.

Najavljeno je da će prve rezultate popisa stanovništva u Hrvatskoj objaviti 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačne rezultate u skladu s rokovima koji će biti definirani programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka.

Tijekom prve faze provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), uspješno je popisano više od 1 637 000 građana, što je više od 40% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske. S područja Požeško – slavonske županije samopopisivanje je obavilo 17 724 građana, odnosno 27,21% ukupnog stanovništva naše županije.