Proslava 12. obljetnice povratka lipicanaca u svoj dom

Maglovito i prohladno subotnje prijepodne ipak se kako je vrijeme odmicalo pretvorilo u rijetko lijepo i toplo jesenje poslijepodne koje su mnogi roditelji sa svojom djecom proveli u krugu Državne ergele Lipik gdje su Dječjim danom na ergeli proslavili 12. godišnjicu povratka svojih plemenitih sugrađana iz dugogodišnjeg mučnog progonstva.

Lipicanci iz ergele Lipik, oteti u kolovozu 1991., nakon 16 godina, dugih pregovora i Peticije koju je provela Udruga Lijepa Naša, a koju su potpisale na tisuće ljudi iz Hrvatske i svijeta, vratilo se u noći s 12. na 13. listopada 2007. godine.

Povodom 12. godišnjice njihovog povratka u svoj dom organiziran je kulturno umjetnički program i razne edukativne i zabavne aktivnosti te brojni drugi popratni sadržaji koji su privukli odrasle, djecu, a i one duhom mlade među starijom populacijom da se zabave u igri, kušaju nove okuse, da nauče nove vještine ili da se prisjete onih iz svog djetinjstva.

Mnoštvo okupljenih na početku programa pozdravili su upravitelj ergele Damir Jakšić i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je pozdravivši sve prisutne izrazio zadovoljstvo što su se već tradicionalno okupili u ovako velikom broju proslaviti povratak lipicanaca, ponosa Lipika, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji današnje proslave.

Program su točkom u prostoru manježa otvorile lipičke Mažoretkinje pod mentorstvom trenerice Stefani Lipušić, a nakon mažoretkinja nastupili su mali kauboji i bećari iz Dječjeg vrtića Kockica točkama „Kauboji sa zapada“ i „Dječji Bećarac“. Nastupila su i djeca iz novoosnovanog Kulturno umjetničkog društva „Lipički đeram“ iz Antunovca koje kroz igru i ples promiče i popularizira davno zaboravljene igre i plesove naših predaka, a izveli su točku „Dječje igre na čimenu“.

Kao i proteklih godina proslavi povratka lipicanaca pridružili su se i učenici OŠ Lipik koji su upravo danas započeli provedbu projekta „LIPICANCI – NACIONALNO BLAGO“ u sklopu kojega su danas izveli pjesmu „Lipicanac“ Luke Paljetka, glazbeni recital „Horses, our national treasure“ scensku igru riječima pod nazivom „Konj“ te glazbeni recital „The world that we created“, a program su izvodili učenici 7. i 8. razreda osnovne škole pod mentorstvom učiteljice Glazbene kulture Jadranke Radonić Sirovice, učiteljice Engleskoga jezika Jadranke Šimunović Katunar te učiteljice Hrvatskoga jezika Ane Knežević.

Članovi Udruge Lijepa Naša Požeško – slavonska grana koji su inicirali i proveli Peticiju za povratak lipicanaca iz Srbije zapalili se tradicionalno lampion sjećanja za stradale konje Državne ergele Lipik.

U nastavku programa mnoštvo zabave i edukativnih sadržaja moglo se naći i vidjeti na edukacijskim punktovima; „Drveni svijet“ vodio je Pero Antunović koji podučavao o svojstvima drva i izložio svakojake alate za njegovu obradu, kako zašiti dugme i uvući konac u iglu na punktu „Igla i konac“ pokazivala je njegova voditeljica Martina Pilat iz krojačkog obrta Moj stil; djevojčicama, a i dječacima kosu je uređivala Dina Zandona na punktu „Frizure“ , a OPG Tutić je podučavao o pčelama i njihovom svijetu i važnosti na punktu „Pčelin svijet – košnica znanja“.

Igrale su se i igre na otvorenom, stolni tenis u organizaciji STK-LiPa, „Igra jabuka“ Frutarije d.o.o. Lipik te „Poligon mladosti i starosti“ koji je priredila „Pomoć u kući“ na kojem su uz puno navijanja i smijeha zajedno sudjelovala djeca i njihovi stariji sugrađani, a najbolje tri ekipe osvojile su prigodne slatke zalogaje i nagrade koje im je uručio dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar.

Da je konj najbolji prirodni terapeut mogli su isprobati svi jer se u organizaciji ergele Lipik moglo jahati na konjima što je jedna od najpopularnijih aktivnosti na svim dosadašnjim proslavama povratka lipicanaca, a najmlađi su uz jahanje uživali i u vožnji u kočiji, a i popratnim zabavnim sadržajima poput golemog tobogana na napuhavanje.

Odlično vrijeme i dobra zabava kao i gastro ponuda te turistički vlakić koji je vozio iz Pakraca do ergele i nazad zaokružili su Dječji dan na ergeli u idealno poslijepodne za obiteljski provod i dječje druženje te dostojnu proslavu 12. godišnjice povratka lipicanaca u svoj dom.

FOTOGALERIJA: Proslava 12. obljetnice povratka lipicanaca u Lipik