Šarenilo Sajma cvijeća privuklo nekoliko tisuća posjetitelja

Ovogodišnji 9. Sajam cvijeća i ukrasnog bilja u Lipiku, osim prodajno-izložbenog karaktera, bio je i mjesto brojnih zabavno-edukativnih sadržaja, kao i natjecanja u aranžiranju cvijeća. Tako su se prvog dana ove dvodnevne manifestacije odvijala natjecanja u košnji trave i ukrašavanju okućnica te atraktivni večernji plesni nastupi, dok se drugog dana sajma u Lipiku okupilo nekoliko tisuća posjetitelja, kako iz Lipika i Pakraca, tako i iz šire okolice, a ovdje svakako valja napomenuti gotovo rekordni broj izlagača, njih 135 pristiglih iz niza gradova i mjesta koji se nalaze između Zagreba i Osijeka, doznali smo od Hrvoja Kovačića, tajnika Turističke zajednica grada Lipika.

Sajam cvijeća i ove se godine pokazao kao jedna od najposjećenijih i najšarenijih lipičkih manifestacija, a organizatori, Grad Lipik i Turistička zajednica grada Lipika mogu biti zadovoljni s afirmacijom Lipika kao grada manifestacija.

Premda se sajam trebao održati ranije, zbog nestabilnih vremenskih uvjeta on je odgođen za tjedan dana pa su ovaj vikend svi ljubitelji cvijeća, a ima ih zaista mnogo, ipak došli na svoje. Vrijeme je poslužilo i Lipik je zasjao u punom sjaju, baš onakvom kakvog zaslužuje. Stoljetni lipički perivoj obišlo je tisuće posjetitelja kako bi prošetali među prekrasnim cvjetnim instalacijama, uživali u rapsodiji boja i mirisa te razgledali i kupili ukrasno bilje, aranžirane bukete i cvjetne rukotvorine mnogobrojnih izlagača. Bogatu sajmovnu ponudu, osim cvjetnog asortimana, činile su raznovrsne rukotvorine s različitim motivima, suveniri, dječje igračke, nakit, kozmetika, pletiva i narodni vez, jestivi proizvodi – domaći kruh, proizvodi od meda, kolači, orasi, pekmezi i prirodni sokovi, ali i domaće “grofovsko” craft pivo. Zaista se mnogo toga moglo degustirati, a ovdje moramo izdvojiti srednjovjekovnu kraljevsku kuhinju upriličenu u krčmi “Kod Veprove glave” za čiji se aranžman pobrinulo Povijesno društvo Pakrac-Lipik u suradnji s Gradom Lipikom.

Turistički vlak iz Zagreba stigao u Lipik

I ove je godine u Lipik stigao turistički vlak s pedesetak turista koji su se na lipičkom željezničkom kolodvoru mogli okrijepiti domaćim sokovima te šnitama kruha premazanog s domaćom svinjskom masti i posutog crvenom paprikom i lukom, a bilo je i domaće rakije kao pića dobrodošlice. Oni su bogatu povijest Lipika upoznali turističkim obilaskom perivoja, grada i ergele, a neki su od njih uživali i u pogledu na Lipik s visine, odnosno s vidikovca koji se nalazi na vrhu tornja župne crkve sv. Franje Asiškog s kojeg se moglo vidjeti da su lipičke ulice bile prepune ljudi, a u ugostiteljskim objektima tražila se stolica više, baš kao i s mjestima za parkiranje. Kako je to izgledalo, možete pogledati OVDJE!

Brojni edukativno-zabavni sadržaji

Osim predstavljanja velikog broja izlagača kojih je iz godine u godinu sve više, posjetitelji Sajma cvijeća mogli su čuti iznimno korisne savjete o kućnom kompostiranju i uporabi komposta u uzgoju biljaka od najpoznatije hrvatske vrtlarice Kornelije Benyovsky Šoštarić.

Bili su tu i brojni animacijski sadržaji poput lunaparka i jahanja na konjima kasačkog kluba Diamant, a moglo se provozati i turističkim vlakićem ulicama grada te fijakerom po Državnoj ergeli Lipik, dok se za glazbeni ugođaj na sajmu pobrinula grupa City band.

Za cvjetnu rapsodiju Sajma cvijeća u Lipiku organizacijski su zaslužni zaposlenici Turističke zajednice grada Lipika i Grada Lipika, a veliki doprinos su dali i djelatnici poduzeća Lipkom, kao i brojni volonteri. Zahvaljujući njihovom trudu i tome što uvijek nastoje osmisliti i predstaviti nešto još što nismo vidjeli, svakom novom sajmu cvijeća i dolasku u Lipik vesele se mnogi naši sugrađani, a svakako i stanovnici gradova iz šire okolice, što se moglo vidjeti i po automobilskim registracijama koje su danas kružile Lipikom. Naime, nisu sve nosile registarsku oznaku DA.

FOTOGALERIJA: Sajam cvijeća u Lipiku – prijepodne, 19.5.2019.

FOTOGALERIJA: Sajam cvijeća u Lipiku – poslijepodne, 19.5.2019.