SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA LIPIKA: Prihvaćeno izvješće o proračunu i dodjeli godišnjih nagrada

Dvadeseta sjednica lipičkog Gradskog vijeća pod predsjedanjem predsjednika Slobodana Katunara (HDZ) održana je 21. rujna u prostoru velike gradske vijećnice. Uz osam gradskih vijećnika, prisustvovali su joj predstavnici gradskih stručnih službi na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom (HDZ).

Dnevni red sjednice obuhvaćao je samo tri točke, koje su vijećnici jednoglasno prihvatili. Prva točka odnosila se na Prijedlog Izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Lipika za prvo polugodište 2023. godine, uz obrazloženje koje prati polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za istu godinu. Kako je istaknuto, ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Lipika za prvo polugodište 2023. godine ostvareni su u iznosu od 3.638.744,91 €, što u odnosu na planirane prihode čini 46 %. Ukupni rashodi i izdaci Proračuna iznose 3.496.085,75 €, što u odnosu na planirane rashode čini 42 %. Višak prihoda u iznosu od 142.659,16 € ostvaren je dijelom većom naplatom prihoda, kao i nastanka manjih rashoda zbog ne realizacije pojedinih projekata u ovom obračunskom periodu. Na sjednici je ujedno predstavljeno Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, koje je isto tako prihvaćeno.

Također, razmotren je i Prijedlog Odluke o dodjeli godišnje nagrade Grada Lipika za 2023. godinu. Dobitnici godišnje nagrade Grada Lipika za 2023. godinu su:

  • Frizerski salon “Vanja,” čija je vlasnica Vanja Balen iz Lipika, nagrađena za svoj dugogodišnji predan i uspješan rad te značajan doprinos razvoju obrtništva u Gradu Lipiku.
  • Stjepan Turčan iz Antunovca, umirovljeni obrtnik, nagrađen za dugogodišnji predan i uspješan rad te za svoj doprinos razvoju obrtništva u Gradu Lipiku.
  • Obrt BB elektro, čiji je vlasnik Srđan Buzdum iz Lipika, nagrađen za svoj dugogodišnji predan i uspješan rad te za doprinos razvoju obrtništva u Gradu Lipiku.
  • Udruga Invalida rada Pakrac-Lipik, nagrađena za svoj dugogodišnji predan i uspješan rad u brizi, razvitku i unapređenju života i rada osoba invalida rada.
  • Udruga Moto klub Iohannites iz Kukunjevca, nagrađena za svoj dugogodišnji predan i uspješan rad u moto sportu te za promicanje imena Grada Lipika na moto sceni.

Prije prelaska na Dnevni red sjednice održan je i aktualni sat tijekom kojeg je četvero gradskih vijećnika postavljalo pitanja gradonačelniku.

Vlado Stakor (HDZ) se zanimao za kanalizaciju u Poljani i dokle je stigla priprema za realizaciju izgradnje nogostupa u Antunovačkoj ulici. Gradonačelnik Kasana je odgovorio kako je od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odobreno financiranje projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Poljana i Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Badljevina“. Projekt će se financirati iz Mehanizma za oporavak i otpornost bespovratnim financijskim doprinosom, o čemu su se čitatelji već mogli informirati na našem portalu i mjesečniku. Što se tiče izgradnje nogostupa u Antunovačkoj ulici, gradonačelnik je kazao da je pokrenuta procedura i sad je potrebno dobiti građevinsku dozvolu kojoj prethodi sređivanje kompleksnih imovinsko-pravnih odnosa, a shodno tome bio je i sastanak u ŽUC-u. Sredstva su osigurana, samo još treba vidjeti kojom će se dinamikom sve odvijati.

Goran Bez (nezavisni) pitao je za novosti vezane uz radove na državnoj cesti D47 koje je okvalificirao kaotičnim. S obzirom na to da je frezanje ceste bilo prije desetak dana, gradonačelnik je odgovorio kako postoje obećanja od strane izvođača da će sljedeći tjedan započeti s kopanjem te da im je ovo gradilište prioritetno. Prije desetak dana u Požegi je bio sastanak s predsjednikom uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem koji je ove tvrdnje potvrdio, a na sastanku je bilo govora i o tome da će do kraja godine biti raspisan natječaj za izvođenje tzv. obilaznice (Koridor E661), rekao je gradonačelnik. Radi se o prostoru od Zukve do Lipika koje ima građevinsku dozvolu.

Vijećnica Virna Krpan (HSS) upitala je o novostima vezanim za uređenje vile Osječanke i vile Zinke. “Uređenje vile Osječanke je kandidirano na projekt prekogranične suradnje, ali na njoj se radi i proračunskim sredstvima, onoliko koliko je moguće. Ako bude potrebno, ići će se i u etapama kako bi ona čim prije bila stavljena u funkciju“, rekao je gradonačelnik. On je dodao i to da se u Osječanki u suradnji s požeškim fakultetom namjerava pokrenuti novi studijski program koji će spojiti umjetnu inteligenciju i programsko inženjerstvo. Također, planira se pokrenuti i studij zdravstvenog turizma s Fakultetom iz Opatije. Što se tiče vile Zinke, na drugom se natječaju nitko nije javio i sad je u tijeku novi natječaj.

Bore Tutić (HDZ) je pitao kako napreduje izgradnja nove ergele, a rečeno je kako se radi o jednom od boljih gradilišta na kojem se radovi odvijaju prema predviđenom planu.