Svečana sjednica lipičkog Gradskog vijeća – ministar Darko Horvat postao počasni građanin Lipika

„Lipik vidim kao moderan grad, uspješnih, zadovoljnih i ponosnih ljudi. Grad u kojem građani sagledavaju njegove mogućnosti i znaju oplemeniti njegove potencijale. Grad u kojem su ljudi ponosni što su u njemu rođeni, sretni što u njemu žive i poduzetni jer žele doprinositi razvoju svojeg grada. Pred Lipikom je, uvjeren sam, lijepa budućnost.“, rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Lipika koja je danas održana u prigodi obilježavanja Dana grada i blagdana nebeskog zaštitnika grada svetog Franje Asiškog. Gradonačelnik Kasana je iskoristio prigodu da podsjeti na sve ono što je u Lipiku poboljšano u protekloj godini, kao i na ono što se još treba unaprijediti u godinama koje dolaze, a među uvaženim uzvanicima svečane sjednice pozorno su ga slušali pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, ovog puta u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine Sergij Goropaha, zatim izaslanik ministra hrvatskih branitelja te počasni građanin Lipika, general Zbora Josip Lucić, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, tajnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Andrea Bartolić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih Voda Davor Vukmirić, pukovnik Mato Tomašević, dožupani, brojni gradonačelnici/gradonačelnice susjednih gradova, načelnici obližnjih općina, predstavnici vjerskih zajednica, javnih ustanova i institucija te privatnih tvrtki, ali i delegacija prijateljskih gradova – Općine Mljet, mađarskog grada Igalo, kao i delegacije Općine Jasenova iz Slovačke.

Neposredno prije početka svečane sjednice, kod spomen obilježja na gradskom groblju položeni su vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a zatim su se svi uputili na svetu misu u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog koju je predvodio velečasni Roko Ivanović, lipički župnik. Nakon bogoslužja u restoranu „Ergela“ održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika koju je otvorio Mladen Dolić, predsjednik ovog predstavničkog tijela.

Predsjednik Dolić je naglasio da časnu dužnost koju obnaša doživljava vrlo odgovorno te će se zbog toga i nadalje zalagati da Vijeće, kao predstavničko tijelo građana i tijelo lokalne samouprave koje donosi akte u okviru svojih prava i dužnosti, djeluje isključivo u korist Lipika i njegovih stanovnika. „U Lipiku i njegovim naseljima žive vrijedni i marljivi, sposobni ljudi, koji su svjesni da budućnost ovisi o nama samima, o našim ambicijama i spremnosti da ostvarivanju tih ambicija svatko od nas da svoj maksimum. Građani znaju da nam se uvijek mogu obratiti, jer cilj je svakog napretka suradnja i poštovanje.“. Tom je prilikom spomenuo i niz mjera koje je donijelo Gradsko vijeće, među kojima je istaknuo one koje se odnose na poticanje poduzetništva i stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.

700 milijuna kuna vrijednosti spremnih projekata za novo programsko razdoblje

Naši projekti su svakom dobronamjernom Lipičaninu i posjetitelju našeg grada jasno vidljivi, kako u gradu tako i u okolnim naseljima i učinjeni su na dobrobit i zadovoljstvo svih naših građana. Da smo na pravom putu govori nam istraživanje portala gradonačelnik.hr koji je naš Grad proglasio gradom koji je iskoristio najviše sredstava EU po glavi stanovnika u 2017. godini, a u 2018. smo na trećem mjestu po uspješnosti.“, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana naglasivši da neće govoriti o svim projektima koji se provode u Lipik, već spomenuti nekoliko strateških projekata.

Jedan od tih projekata je popunjavanje novoizgrađenog Poduzetničkog inkubatora i poduzetničke zone. „Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti jer smo grad prijatelj poduzetnika i obrtnika i ženskog poduzetništva, a prepoznati smo i od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta uz čiju smo pomoć u naše poduzetničke zone uložili 26 milijuna kuna.“, kazao je gradonačelnik, zahvalivši još jednom prisutnom ministru Horvatu.

Naše poduzetničke zone čekaju nove stanare po mogu reći najboljim uvjetima, a isto tako Grad Lipik iz svojih sredstava subvencionira poduzetnike s iznosom od 25 tisuća kuna po poduzetniku za opremanje i kupovinu novih strojeva. Cilj nam je obnoviti i kulturnu baštinu Lipika u čemu imamo dobre rezultate, a uz pomoć fondova EU uskoro će naši spomenici kulture dobiti novi-stari sjaj.“, napomenuo je gradonačelnik istaknuvši nove projekte razvoja komunalne infrastrukture, izgradnje brze ceste Lipik – Lipovljani i izrade projektne dokumentacije međunarodnog koridora od Mađarske do Bosne i Hercegovine te dodavši da se za dionicu Omanovac – Bijela Stijena ovih dana očekuje građevinska dozvola.

Spomenuo je gradonačelnik i to da se za komunalnu infrastrukturu brine u svim naseljima grada Lipika, kao i činjenicu da će Lipik projektom Aglomeracije obnoviti velikim dijelom komunalnu infrastrukturu, a da će konačan početak radova na vodozahvatu Šumetlica osigurati vodoopskrbu gradova Lipika i Pakraca za iduće stogodišnje razdoblje.

S radošću čekamo novo programsko razdoblje za koje imamo spremno projekata u vrijednosti 700 milijuna kuna.“, naglasio je.

Gradonačelnik Kasana je istaknuo da posebnu podršku Grad pruža djeci, mladima i starijim stanovnicima Lipika, kao i kulturno umjetničkim društvima, udrugama i ustanovama koje brinu da kultura u gradu bude na zavidnom nivou. „Lipik je i turistički grad, a upravo u tom području ulažemo napore da budemo što uspješniji i prepoznatljiviji na turističkoj karti Hrvatske, ali i svijeta. Potičemo otvaranje smještajnih kapaciteta i sudjelujemo u razvoju turističke ponude.“, dodao je.

Ne smijemo zaboraviti da se Lipik gradio stotinama godina, da je bio uništen do temelja, ali da smo zajedno krenuli ispočetka graditi novu budućnost i zato veliko hvala svim hrvatskim braniteljima jer danas imamo slobodan hrvatski Lipik, a hvala i svima koji doprinose razvoju našeg kraja, svim poduzetnicima, obrtnicima i gospodarstvenicima jer Lipik je grad kojeg volimo i kojem još puno toga dugujemo.“, kazao je lipički gradonačelnik i zaključio svoj govor.

Prigodnim riječima i čestitkama povodom Dana grada, s govornice u restoranu „Ergela“, u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, obratio se načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Čestitavši Dan grada svim građanima Lipika, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić tijekom svojeg je obraćanja napomenuo da projekt Aglomeracije na području Lipika i Pakraca uskoro konačno treba krenuti u realizaciju. Gospodin Vukmirić se dotaknuo i projekta Akumulacije Šumetlica koji se nastavlja usprkos brojnim preprekama.

Lipičanima je Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog čestitao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji se osvrnuo na činjenicu kako herojski Lipik, nakon svih pretrpljenih ratnih razaranja, postaje mjesto ugodno za življenje, ali i mjesto poželjno za ulaganja koje i u turističkom aspektu ponovno postaje sve više prepoznatljivo.

Čast mi je danas biti ovdje u prigodi proslave Dana grada.“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška iskazavši punu potporu hrvatske Vlade gradovima Lipiku, Pakracu te čitavoj Požeško-slavonskoj županiji, što se u konačnici vidi i iz „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“, ali i isto tako iz uručenih odluka o intervencijskom planu za Lipik i Pakrac kojim se pomaže slabije razvijenim dijelovima Hrvatske i potiče gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura te poduzetništvo.

Lipičanima je njihov Dan čestitao i otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine Sergij Goropaha koji je ovom prigodom Damiru Jakšiću, upravitelju Državne Ergele Lipik uručio zahvalnicu za osobni doprinos svestranom razvoju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Ukrajine.

Ministar Darko Horvat proglašen počasnim građaninom Lipika, uručene godišnje nagrade Grada Lipika

U daljnjem tijeku svečane sjednice uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama, a Povelja počasnog građanina uručena je ministru gospodarstva poduzetništva i obrta Darku Horvatu.

Godišnje nagrade Grada Lipika za 2019. godinu dobili su Renato Marinić (za izniman doprinos u razvoju sporta i promociji Grada Lipika), tvrtka Studenac d.o.o. Lipik (za kontinuirani rad i doprinos razvoju Grada Lipika), Alojzije Majstorović (za izuzetne uspjehe i rezultate u streličarstvu) i Josip Prhal (za dugogodišnji rad i doprinos razvoju obrtništva).

Nagrada Grada Lipika za životno djelo posthumno je dodijeljena Martinu Kovačiću za dugogodišnji rad i doprinos u području sporta.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta omogućilo je da se u gradu Lipiku provede do sada najveći poduzetnički projekt izgradnje poduzetničkog inkubatora i izgradnje infrastrukture (cesta, javne rasvjete, odvodnje) ukupne vrijednosti 26,5 milijuna kuna, stoga se novi počasni građanin Lipika ministar Darko Horvat zahvalio na iskazanoj časti i tom je prilikom naglasio kako je naša najbolja demografska mjera kvalitetno radno mjesto. – „Da biste ga stvorili, morati prvo stvoriti pretpostavke i infrastrukturu.“, rekao je ministar Horvat.

Hvala Vam na ovoj časti. Ovo nije samo nagrada, ovo je i obveza. Siguran sam da će svi oni projekti, ne samo prema Ministarstvu gospodarstva, nego i drugi, koji će na bilo koji način doprinijeti razvoju Grada Lipika, naići na moju punu podršku, neovisno nalazio se na ministarskoj ili nekoj drugoj poziciji i radnom mjestu.“, istaknuo je novi počasni građanin Lipika.

Svečani ton sjednici doprinijele su glazbene točke u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora Lipik i Staše Kukić te i atraktivni standardni i latino plesovi koje je izveo plesni par Vanja Vujić i Viktor Szabo.