Svečanim mimohodom pobjednika obilježena 32. obljetnica oslobođenja i Dan branitelja Lipika

Svečano i dostojanstveno, onako kako i dolikuje, danas je obilježen Dan branitelja Lipika i 32. obljetnica oslobođenja našeg grada od velikosrpskog okupatora. Tog su dana Lipik, Zapadna Slavonija, ali i cjelokupna Republika Hrvatska svjedočili jednom od najblistavijih događaja obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Poslije stotinu dana krvavih borbi, silnih žrtava, stradavanja i gotovo 100 postotnog razaranja Lipik je oslobođen od neprijatelja i tako je postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Svečanost obilježavanja Dana branitelja Lipika započela je polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Dobrovcu, a zatim je slijedio čin polaganja vijenaca kod spomenika braniteljima Lipika te kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu hrvatskih branitelja Lipika. Nakon tih svečanih trenutaka, formiran je mimohod pobjednika koji je prošao ulicama Lipika sve do spomen obilježja hrvatskim braniteljima koji se nalazi na lipičkom gradskom groblju.

Ondje su polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona uz molitvu počast odali izaslanici visokih državnih dužnosnika, među kojima su bili brigadir Dražen Batrnek, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Dren Stoček, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja te voditelj Veteranskog centra Podružnice Daruvar, Dalibor Bajči, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice. Također su bili prisutni predstavnici brojnih braniteljskih udruga, uključujući predstavnike Udruge ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec, Udruge veterana Domovinskog rata Gornji Kneginec, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, predstavnike braniteljskih udruga iz Kutine i Križevaca, predstavnike HVIDRA-e Zabok, članove Udruge veterana i dragovoljaca 1. gardijskog zdruga, Udruge Zavjet, Merčepovce, te predstavnike i korisnike Doma hrvatskih veterana. Naravno, počast su odali i članovi delegacije Grada Lipika, Grada Pakraca i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođene gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom i predsjednikom Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom.

FOTOGALERIJA

Nakon svete mise za sve poginule branitelje, koju je u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku predvodio vlč. Roko Ivanović, program obilježavanja Dana branitelja Lipika nastavljen je u restoranu Ergela, a svojim nastupom su ga uveličali članovi KUD-a „Bektež“.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, kao domaćin ove svečanosti, ujedno i u ime organizatora, na samom početku programa obratio se okupljenim uzvanicima, a posebno, kako je istaknuo hrvatske braniteljice i branitelje.

Najznačajniji i najvažniji dan u novijoj povijesti Lipika

Gradonačelnik je naglasio da se Dana oslobođenja, najznačajnijeg i najvažnijeg dana Grada Lipika, prisjećamo s posebnim emocijama i nadasve velikim ponosom jer Lipik je prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj kojeg su uz Lipičane branili i dragovoljci iz čitave Hrvatske, a koji i danas, 32 godine kasnije na obilježavanje ove velike pobjede dolaze u Lipik.

Da nije bilo hrvatskih branitelja u tim trenucima, ni nas ne bi bilo ovdje i ne bismo baštinili sve ono dobro što radimo kako bismo razvijali Grad Lipik, ali i Republiku Hrvatsku“, rekao je gradonačelnik Kasana, istaknuvši kako se tih dana upravo ovdje, u Lipiku, izrazito osjećalo hrvatsko jedinstvo.

Stoljećima su Hrvati sanjali o svojoj domovini, a ova je generacija stvorila državu i na to moramo biti ponosni“, naglasio je gradonačelnik te istaknuo važnost prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe generacije.

Lipik nikad nije bio poražen

Mi danas trebamo biti ponosni, mi smo pobjednici, a vi u Lipiku ste prvi bili pobjednici“, istaknuo je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha. On se osvrnuo na turbulentna ratna vremena te se prisjetio tog 6. prosinca 1991. godine i ponosa koji je osjetio kad je čuo za taj povijesni trenutak kad je Lipik oslobođen.

Lipik je 1991. godine izgledao strašno, bio je zapaljen, srušen, ali nikad nije bio poražen. Danas je Lipik jedno veliko gradilište, a zaslužni za to što možemo razvijati Lipik, upravo su njegovi branitelji koji su to omogućili“, rekao je dožupan Troha napomenuvši još jednom kako je 6. prosinac 1991. jedan svijetao trenutak u povijesti hrvatskog naroda.

Neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske

Izaslanik potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra obrane Dalibor Bajči u svojem je obraćanju prenio poruku poštovanja hrvatskim braniteljima zahvalivši im za sve ono što su činili u Domovinskom ratu, kao i za sve ono što čine u miru, čuvajući uspomenu na te ponosne dane.

Zajedno smo ostvarili sve ono što su generacije stoljećima prije nas sanjale“, istaknuo je Dalibor Bajči, izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima prema njihovoj hrabrosti i požrtvovnosti tijekom Domovinskog rata te naglašavajući da su oni, svojom predanošću, ostavili neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske.

Nagrađeni učenici Osnovne škole Lipik

Današnje generacije lipičke djece i mladih srećom nisu proživljavale ratne strahote, ali dobro znaju što se događalo u njihovom gradu. O Domovinskom ratu uče u školi, slušaju priče svojih roditelja, djedova i baka, i ponosni su na povijest svoga kraja. Djeca i mladi Domovinski rat obrađuju i u školama.

Tako su ovom prigodom, nakon obraćanja uvaženih uzvanika današnjeg događanja, nagrađeni učenici Osnovne škole Lipik – Patricija PetrušićAna Adžijević Smion Golubić pročitali svoje literarne radove na temu Domovinskog rata, a pri tome su im predsjednik Udruge branitelja Lipika 1991. godine Drago Kšiško te gradonačelnik Vinko Kasana uručili prigodne nagrade.

Tom je prigodom, Drago Kšiško zahvalio svima na doprinosu u obilježavanju ovog značajnog datuma za Lipik, koji je tad postao prvi oslobođeni grad na području Hrvatske.

FOTOGALERIJA