Svečano otvorena Poduzetnička zona Lipik 2

Otvorenje Poduzetničke zone 2 u Lipiku svečano je održano 30. lipnja i tom je prigodom naglašeno kako će ona uvelike pomoći u privlačenju novih investicija i stvaranju mogućnosti za otvaranje novih poduzeća i radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima. Zonu je otvorio Josip Prhal, poznati lipički obrtnik koji u ovom gradu radi kao frizer već punih 55 godina. Kako je istaknuto uoči samog otvorenja, gospodin Prhal je došao u Lipik kao mladi šegrt u radnju svojeg brata te je ovdje otvorio svoj obrt i osnovao obitelj. Njegova marljivost, upornost i poduzetnost trebala bi svima biti uzor, a njegov staž i dugogodišnji rad i opstanak daje nadu da će ova zona u Lipiku i poduzetnici u njoj ostvariti tako dugoročnu i uspješnu poslovnu priču.

Upravo u svrhu poboljšanja dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima, a radi njihovog olakšanog rasta i razvoja Grad Lipik je tijekom provedbe projekta „Ulaganje u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik 2“, a uz pomoć sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj izgradio osnovnu infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni Lipik 2. Projekt je vrijedan 5.649.203,38 kuna i financiran je kroz Program razvoja infrastrukture poduzetničkih zona, KK.03.1.2.03. u iznosu 4.733.945,64 kuna.

Tako je izgrađeno kompletnom infrastrukturom područje od 16,2 hektara. Uređeno je prometnicama i javnom rasvjetom, opremljeno je komunalnom infrastrukturom te elektro-energetskim vodovima koji su dovedeni do svake parcele.

S uređenjem ove zone Grad Lipik je krenuo 2004. godine donošenjem odluke o osnivanju, a do danas ova zona je doživjela transformaciju kroz proširenje i kompletno uređenje.

Nakon samog svečanog čina otvorenja Poduzetničke zone, uzvanici su prošetali do Poduzetničkog inkubatora koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Ondje su mogli u jednoj od poslovnih jedinica vidjeti moderno postrojenje za preradu ljekovitog bilja, a nakon toga su u posljednjoj poslovnoj jedinici detaljnije čuli o projektu i o planovima Grada Lipika.

O samom projektu „Ulaganje u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik 2“ prisutnima je govorila Veronika Prhal, voditeljica projekta. Pri tome je govorila o strateškoj važnosti same zone koja se nalazi na važnim prometnim pravcima i na kojoj je od 23 parcele preostalo njih još 11 slobodnih  za potencijalne poduzetnike. U zoni već naveliko ima afirmiranih tvrtki koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a tu je i reciklažno dvorište, kao i Poduzetnički inkubator Lipik vrijedan 20,7 milijuna kuna kojeg je također financirala Europska unija. U zoni je zaposlen 91 djelatnik, od čega ih je 28 zaposleno u tvrtkama koje su smještene upravo u Poduzetničkom inkubatoru koji je u potpunosti popunjen.

Naš trud i rad na razvoju poduzetničke klime općenito je i vidljiv, a kao dokaz u tome je i činjenica da je Grad Lipik u periodu od 2017. do 2019. godine među prva tri grada u Republici Hrvatskoj koji je privukao najviše EU sredstava po glavi stanovnika.“, naglasila je Veronika Prhal.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana u svojem je obraćanju istaknuo kako u svim ovim projektima Grad Lipik mora sudjelovati s 10 do 15%, a to nije problem, kako je rekao, iz razloga što Lipik ima jako poduzetništvo. Stoga je uputio velik zahvalu upravo lipičkim poduzetnicima.

Vrlo sam ponosan na ovaj projekt. Ostvarili smo ono što smo željeli i napravili smo jedan reprezentativni prostor u svrhu razvoja i stvaranja radnih mjesta.“, rekao je gradonačelnik naglasivši da su u ovoj zoni vrlo povoljni uvjeti za pokretanje poslovanja s time da Grad Lipik potencira da zaposlenici imaju pristojne plaće kako bi u konačnici ovdje mogli živjeti te biti sretni i zadovoljni. U tu svrhu Grad Lipik provodi i niz poticaja, od onih za stambeno zbrinjavanje mladih do onih za ulaganje u poduzetništvo, zaključio je gradonačelnik.

Koliki napori se ulažu u podizanje svijesti o važnosti poduzetništva i korištenju EU sredstava prisutnima je govorila zamjenica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU Josipa Herceg Zeba.

Ona je pohvalila kvalitetu provedbe projekta „Ulaganje u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik 2“ te istaknula kako se u Lipiku, ali i Požeško-slavonskoj županiji pravilno povlače europska sredstva što može svima poslužiti za primjer.

Grad Lipik kao jedinica lokalne samouprave ulagao je u razvoj poduzetničke infrastrukture na svom području prvenstveno kroz osnivanje i ulaganja u infrastrukturu poduzetničkih zona, među kojima se najviše ističe Poduzetnička zona Lipik 2. Županija također ulaže napore u razvoj poduzetništva o čemu je govorio i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha.

Svi mi u Požeško-slavonskoj županiji znamo da Lipik i njegovi građani imaju one tri potrebne varijable za uspjeh, a to su vizija, strategija te u konačnici realizacija. Svake godine u Lipiku tome svjedočimo i na tome vam čestitam.“, rekao je dožupan Troha.