Svečano potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između Grada Lipika i Grada Birštonasa

„Grad Birštonas i Grad Lipik prepoznali su zajedničke mogućnosti u razvijanju i širenju međusobnih odnosa kako bi ostvarili zajedničke ciljeve za dobrobit svih svojih građana. Suradnja građana, udruga, institucija i predstavnika oba grada bit će usmjerena na područja gospodarskog, društvenog, obrazovnog kulturnog i humanitarnog života u okviru njihovog samoupravnog djelokruga.“, stoji u Povelji o prijateljstvu i suradnji između Grada Lipika i Grada Birštonasa čije je svečano potpisivanje održano 7. studenog u konferencijskoj dvorani „Quelle“ u Lipiku, a ovom svečanom događaju, osim samih potpisnika, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane i gradonačelnice Birštonasa Nijolė Dirginčienė, prisustvovala je i NJ. E. veleposlanica Republike Litve Jūratė Raguckienė, lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar, predsjednik lipičkog gradskog vijeća Mladen Dolić, kao i većina gradskih vijećnika, bivši lipički gradonačelnici Stjepan Horvat i Antun Haramija, bivši predsjednik Gradskog vijeća Lipika Ivan Molnar te suradnici lipičkog gradonačelnika i gradonačelnice Birštonasa.

Naime, na inicijativu gospodina Krešimira Kedmenca, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Litvi, lipički je gradonačelnik stupio u kontakt s gospođom Nijolė Dirginčienė, gradonačelnicom Birštonasa. Prilikom jednog posjeta tom lijepom gradiću uvidio je koliko sličnosti imaju naša dva mala grada te koji se potencijal krije u njihovoj suradnji.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana u svojem je govoru istaknuo kako je do navedenog posjeta došlo nakon inicijalnih kontakata Veleposlanstva Republike Hrvatske s gradom Birštonasom, s kojim je još u 2016. godini uspostavljena suradnja, prvenstveno na području predstavljanja hrvatske kulture. Tako je izaslanstvo Grada Lipika ondje boravilo povodom održavanja proslave Dana Birštonasa te su održani višekratni razgovori s gradonačelnicom Birštonasa Nijolė Dirginčienė i njezinim suradnicima i tom su prigodom dvije strane predstavile svoje potencijale, a kao prioritetna područja suradnje su naglašeni turizam, poduzetništvo, razmjena mladih, kao i korištenje fondova EU. Sve to je još jednom potvrđeno i prilikom ovog trodnevnog posjeta delegacije Birštonasa Lipiku, napomenuo je gradonačelnik, dodavši kako je zanimljiva činjenica ta da je Birštonas maleni grad s 3.000 turističkih ležajeva.

Birštonas je grad u Litvi u kojem živi oko 4.000 stanovnika, a prostire se na 124 kvadratna kilometra. Premda je manji grad, Birštonas se može pohvaliti činjenicom da je jedan od lječilišnih i turističkih gradova  s najbržim rastom posjetitelja.

Gradonačelnica Birštonasa Nijolė Dirginčienė prilikom svojeg  obraćanja je naglasila kako je ovo poseban dan upravo zbog svečanosti potpisivanja Povelje prijateljstva ova dva grada, zahvalivši pri tome gradonačelniku Kasani što je na posebno lijep način predstavio Birštonas. Ona je istaknula to da je prilikom posjete Lipiku primijetila kako se ovdje odvijaju brojne aktivnosti, naročito u privlačenju investicija i odvijanja čitavog niza projekata te da naši gradovi imaju mnogo sličnih stvari koje ih povezuju. Osvrnuvši se na činjenicu da imaju 3.000 turističkih ležajeva, gradonačelnica je rekla da su prije petnaestak godina imali 500 ležajeva, međutim odradili su veliki posao te su u razvoj grada uložili 80 milijuna eura pa je u posljednjih nekoliko godina stvoreno 800 radnih mjesta. Ovom je prilikom pozvala predstavnike Lipika da posjete Litvu jer zaista postoji mnogo tema na kojima se može surađivati.

O važnosti suradnje manjih gradova, ali i zemalja poput Litve i Hrvatske, zemalja koje i maju puno toga zajedničkog govorila je NJ. E. veleposlanica Republike Litve Jūratė Raguckienė.

Velika mi je čast i zahvaljujem što ste me pozvali da sudjelujem u ovoj velikoj svečanosti.“, kazala je veleposlanica Raguckienė, napomenuvši kako je veleposlanstvo Republike Litve u našoj zemlji otvoreno tek ove godine tako da je ona prva veleposlanica smještena u Zagrebu. „Odnosi između naših dviju zemalja su izvrsni i jako se veselim što oni neće biti izvrsni samo između država, već i između naroda, odnosno između ova dva grada, iako nas dijeli 1.600 km.“, istaknula je veleposlanica.

Prilikom posjeta Lipiku, gosti iz Litve imali su prilike upoznati njegove ljepote te razvojni potencijal koji ima, no to je ipak samo manji dio onoga što Lipik nudi. Lipik ima i bogatu povijest, običaje i tradiciju, a dio te tradicije prenijeli su članovi Kulturno-umjetničkog društva Lipik predstavljanjem nošnji i pjesama lipičkog kraja.