U Lipiku održana prezentacija o stanovima iz Programa društveno poticane stanogradnje

S ciljem upoznavanja stanovnika Lipika s Programom POS-a, u velikoj vijećnici lipičke Gradske uprave 15. listopada održana je prezentacija namijenjena zainteresiranim građanima. Naime, Grad Lipik planira realizirati Program društveno poticane stanogradnje izgradnjom stanova u Lipiku, a ovom je prigodom prezentaciju održala Josipa Tokić, pomoćnica direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) na području Grada Lipika radi utvrđivanja Liste reda prvenstva objavljen je na službenim gradskim stranicama te otvoren do 12. studenog 2021. godine. Kako bi pobliže upoznali građene s Programom POS-a u Gradskoj je upravi održana prezentacija kroz koju su ukazane posebnosti samog programa.

Program POS-a je sustavno organizirana stanogradnja poticana javnim sredstvima s ciljevima da se građanima Republike Hrvatske omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih, a najviše u pogledu cijene, kreditnih uvjeta i rokova otplate uz garantiranu kvalitetu.

U sklopu Programa društveno poticane stanogradnje postoje tri manja programa: Program A (Izgradnja i prodaja stanova), Program B (Kreditiranje izgradnje kuće) i Program C (Kreditiranje kupnje građevinskog materijala). Od ta tri navedena, Program A je onaj koji je najbolje zastupljen u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Tijekom prezentacije  je istaknuto kako je cijena glavna prednost POS-ovih stanova u odnosu na klasični bankovni kredit koja će se formirati po zaključenju svih ugovora prije početka gradnje objekta. Maksimalni dok otplate je 30 godina uz prosječnu kamatnu stopu od cca 1,8 posto i nisu potrebni jamci.

Pravo na kupnju stana imaju svi kreditno sposobni državljani Republike Hrvatske, a prednost imaju oni koji prvi put stječu prvu nekretninu ili nemaju odgovarajuću u svom vlasništvu. Struktura stanova planirat će se sukladno potrebama i konačnoj listi prvenstva nakon provedenog javnog poziva.

Podsjećamo kako je gradnja stanova u sklopu Programa POS-a u Lipiku planirana u Zagrebačkoj ulici, na zemljištu koje je osigurao Grad Lipik.

Svi zainteresirani za kupnju stana po pristupačnijim uvjetima od tržišnih, a odnose se na cijenu kvadrata, kamatu i rokove otplate, mogu podnijeti zahtjev, priložiti potrebnu dokumentaciju i sve dostaviti na adresu u lipičku Gradsku upravu.