U Lipiku predstavljen projekt „Zaželi i ti biti jedna od njih“

U konferencijskoj dvorani Quella u Lipiku danas je održano javno predstavljanje projekta „Zaželi i ti biti jedna od njih“ kojem su nazočili gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Mladen Dolić, predstojnica područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Požeško-slavonskoj županiji Jasminka Antunović, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Vesna Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pakrac Dubravka Šebić Stoček te predstavnici Doma hrvatskih veterana, Centra za pružanje usluga u zajednici, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Lipičke razvojne i turističke agencije, gradskog poduzeća Lipkom, Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, Dječjeg vrtića „Kockica“, TZ Grada Lipika te sve kandidatkinje za zapošljavanje u programu „Zaželi“.

“Na opće zadovoljstvo svih nas danas započinjemo ovaj projekt i siguran sam da će on u svojem punom sadržaju biti realiziran. Riječ je o dvogodišnjem projektu u vrijednosti 3.068.643, 98 kuna nepovratnih sredstava, bez sufinanciranja, koji će omogućiti zapošljavanje 20 žena s područja Grada Lipika radi unaprjeđivanja njihova radnog potencijala”, rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana u svojem obraćanju prisutnim ženama, istaknuvši kako će njihov rad svakodnevno biti prepoznat. On je također napomenuo kako će podrška Grada Lipika, odnosno njegovih stručnih službi, biti prisutna u svakom trenutku svim zaposlenicama.

“Mi smo u Požeško-slavonskoj županiji iznimno zadovoljni jer smo dobili mogućnost zapošljavanja 172 osobe (žene). Korist od ovog projekta je dvostruka jer osim zapošljavanja, 20 žena s područja Lipika dobit će i mogućnost educiranja, a svakako važna komponenta svega ovoga jest humanost, odnosno pomoć našim starijim i nemoćnim osobama”, kazala je Vesna Vlašić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško – slavonske županije.

Dubravka Šebić Stoček, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pakrac je istaknula kako je projekt svojevrsna nadogradnja već postojećeg programa, odnosno socijalne usluge „Pomoć u kući“ koja se održava pod okriljem Centra za socijalnu skrb. Isto tako, ona je izrazila nadu da će se po završetku provedbe samog projekta pronaći sličan model na osnovu kojeg će on živjeti i dalje.

Predstojnica područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Požeško-slavonskoj županiji Jasminka Antunović ovom je prilikom čestitala Gradu Lipiku na dobivanju projekta jer će se njegovom provedbom sigurno podići kvaliteta života jednog dijela građana.

Kako smo mogli saznati od voditelja Dalibora Viboha i pomoćnice voditelja projekta Mihaele Pavlić, kroz projekt će novozaposlene žene pružati podršku i pomoć u kući osobama starije životne dobi te osobama s invaliditetom, bolesnim i nemoćnim osobama. Također, zaposlenicama će se omogućiti i dodatno obrazovanje, odnosno osposobljavanje kako bi se unaprijedile njihove socijalne, emocionalne te kreativne vještine i znanja, što bi trebalo rezultirati poboljšanjem kvalitete života i smanjenjem socijalne isključenosti. Osim zapošljavanja žena, projektom se pruža i pomoć u skrbi za starije osobe preko izvaninstitucionalnih oblika pomoći kako bi im se osigurala bolja kvaliteta života, odnosno razvitak različitih oblika socijalnih usluga koje pridonose uključivanju starijih osoba u život zajednice.

S obzirom na to da su partneri Grada Lipika u provođenju ovog projekta Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Požega i Centar za socijalnu skrb Pakrac, na predstavljanju projekta „Zaželi i ti biti jedna od njih“ predstavnici ovih institucija su potpisali partnerski sporazum o međusobnim pravima i obvezama korisnika i partnera u njegovoj provedbi.

Fotogalerija: Predstavljen projekt “Zaželi i ti biti jedna od njih” (24.4.2018.)