Ukrajinska ministrica za branitelje posjetila Lipik

U pratnji otpravnika poslova Ukrajine u Republici Hrvatskoj Jaroslava Simonova, danas je u Lipiku, tijekom svojeg drugog dana radnog posjeta našoj zemlji, boravila ukrajinska ministrica za branitelje Iryna Friz.

Naime, u sklopu dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj, koji je organiziran u svrhu razmjene iskustava u području osiguranja sustava skrbi sudionika i stradalnika ratnih događanja, ministrica Iryna Friz je posjetila Dom hrvatskih veterana u Lipiku gdje se susrela s pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Dinkom Tandarom i ravnateljem, generalom zbora Josipom Lucićem, kao i s predstavnicima Grada Lipika – gradonačelnikom Vinkom Kasanom i njegovim zamjenikom Slobodanom Katunarom. Ministrica je ovom prilikom upoznata s postupcima liječenja i rehabilitacije hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, uspostavljenom zdravstvenom skrbi i iskustvima u području medicinske rehabilitacije.

S obzirom na to da na području Lipika djeluje Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva na čelu s predsjednicom Irinom Matijević, te se kao posebni ponos za ukrajinsku manjinu u Hrvatskoj ističe spomenik velikom ukrajinskom pjesniku Ivanu Franku, delegacija je ovom prigodom obišla i spomenik Ivanu Franku u lipičkom perivoju.

Inače, ministrica Friz i njezin hrvatski kolega, ministar Tomo Medved, dan ranije su u Zagrebu potpisali Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava na području skrbi o braniteljima. Suradnja o razmjeni znanja i iskustava dogovorena je u području osiguranja prava i interesa branitelja i članova njihovih obitelji, osiguranju psihološke podrške, zapošljavanja i povećanja konkurentnosti na tržištu rada branitelja te poboljšanja informiranja branitelja o postojećim pravima, socijalnim uslugama i mogućnostima te drugim područjima od zajedničkog interesa.

Ministrica Friz se zahvalila na podijeljenom znanju i iskustvima koje će koristiti u nedavno ustrojenom ukrajinskom Ministarstvu za branitelje.