Unatoč koronavirusu gradilišta su aktivna i projekti se nastavljaju

Unatoč poteškoćama u kojima se naša zemlja, ali i čitavi svijet nalaze zbog širenja koronavirusa, ima i pozitivnih stvari. Tako je danas lipički gradonačelnik Vinko Kasana sa suradnicima posjetio nekoliko gradilišta koja se nalaze na području Grada Lipika i na kojima se odvijaju radovi uz uvažavanje predloženih mjera zaštite i prevencije od zaraze koronavirusom.

Tako je područje Poduzetničke zone Lipik 2 ponovno veliko gradilište. Nakon završetka gradnje objekta Poduzetničkog inkubatora u kojem poduzetnici rade punim intenzitetom, odvijaju se radovi na izgradnji zajedničke infrastrukture u cijeloj zoni. Pri završetku je izgradnja oborinske kanalizacije, postavljaju se DTK kablovi, kao i elektroinstalacije do svih parcela te kompletno uređenje ceste s nogostupom na obje strane.

Isto tako, u radove je uključeno i postavljanje energetski učinkovite javne rasvjete. Vrijednost ovog projekta je 5,6 milijuna kuna, a s 4,7 milijuna kuna se sufinancira iz europskih strukturnih investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok se 15,01% ugovorenog iznosa financira iz lipičkog gradskog proračuna.

Gradonačelnik Kasana je sa suradnicima bio i u Poljani gdje su obišli radove na izgradnji dječjeg vrtića čija vrijednost iznosi 7.259.984,75 kuna s PDV-om. Osim izgradnje i opremanja zgrade novog vrtića ukupne površine 610,35 m2, ondje će se izgraditi pješačke i kolne komunikacije, dječje igralište i zelene površine ukupne površine 897 kvadratnih metara.

Poljana je danas veliko gradilište pa je tako u tijeku i energetska obnova Društvenog doma, kao i obnova krovišta na tom objektu. Što se tiče ostalih društvenih domova u fazi obnove su još i domovi u Filipovcu i Marinom Selu, a završeni su domovi u Antunovcu, Brekinskoj i Brezinama.

Danas smo obilazili gradilišta koja se nalaze na području Grada Lipika kako bi vidjeli u kojim se fazama nalaze s obzirom na novonastalu situaciju i moram reći da sam vrlo zadovoljan. Usred otežanih uvjeta nabave i poslovanja naša gradilišta, ali i svi oni započeti projekti koji su u realizaciji funkcioniraju, iako neki od njih u manjoj mjeri. To mi je posebno drago jer osim toga što moramo čuvati zdravlje naših građana, moramo čuvati i radna mjesta te osigurati funkcioniranje gospodarstva.”, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana te dodao kako smo se uvjerili da život na području Lipika nije stao. “Gospodarstvo nije stalo, prilikom obilaska vidjeli smo i nekoliko privatnih investicija. Poljoprivreda radi, sad je vrijeme sjetve i drago mi je što se svi pridržavaju uputa nacionalnog, županijskog i gradskog stožera civilne zaštite te poštuju mjere sigurnosti.”, naglasio je gradonačelnik i zahvalio građanima Lipika što su prihvatili sve ove mjere, ali se ipak nisu opustili nego su se upustili u borbu protiv novonastale situacije, odnosno nisu se prepustili malodušnosti već su se uhvatili u koštac i radi se punom parom.