Usvojeni Prijedlozi odluka o dodjeli godišnjih nagrada, nagrade za životno djelo te počasnog građanina Lipika

Posljednja ovogodišnja ljetna sjednica lipičkog Gradskog vijeća održana je 20. rujna tijekom kasnih poslijepodnevnih sati. Šesnaestoj po redu sjednici aktualnog saziva nazočilo je četrnaest gradskih vijećnika, a bio je prisutan i lipički gradonačelnik Vinko Kasana sa svojim zamjenikom Slobodanom Katunarom  te predstavnicima gradskih stručnih službi i vodećim ljudima gradskih tvrtki.

Pri samom početku sjednice, a nakon utvrđivanja kvoruma, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić (HDZ) otvorio je aktualni sat.

Prvi se javio gradski vijećnik Mijo Štimac (HDZ), a govorio je o izgradnji kanalizacije u Marinom Selu, napomenuvši kako se pojavio i projekt “bio kanalizacije” koji se nameće sam po sebi s obzirom na to da se u naselju nalaze ribnjaci, ptice (rode), čisti okoliš te je ono poput svojevrsnog eko sela. Naime, riječ je o biološkim septičkim jamama koje zapravo podrazumijevaju ugradnju uređaja, tzv. bio pročistača koji je posebno dizajniran za održavanje septičkih spremnika. Takav je uređaj u potpunosti neprimjetan jer se dobro uklapa u okoliš, a u njega je ugrađen difuzor koji raspršuje zrak iz kompresora, dajući tako bakterijama potreban kisik za bržu razgradnju, tj. ubrzava pročišćavanje otpadne vode. Gradonačelnik je vijećniku Štimcu kazao kako je inzistirao na tome da izrada projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacije u Marinom Selu uđe u godišnji proračun Hrvatskih voda, a nakon toga se krenulo u sam proces. Što se tiče odabira samog projekta, odnosno hoće li se raditi o klasičnoj kanalizaciji ili “bio kanalizaciji”, rečeno je kako će se uputiti dopis Hrvatskim vodama da bi se dobilo odgovor na to koji je model izabran te dokle se došlo u tom čitavom procesu oko kanalizacije.

Vijećnica Mihaela Žili (SDP) se interesirala za asfaltiranje ceste u naselju Kovačevac te postavljanju rasvjete u Gornjem Kovačevcu. Gradonačelnik Kasana joj je odgovorio kako će asfaltiranje u Kovačevcu svakako biti ostvareno, a projektna dokumentacija za to će biti izrađena do kraja ove godine. U vezi javne rasvjete u Gornjem Čagliću rečeno je kako će ona biti obuhvaćena sljedeće godine u sklopu planirane kompletne rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Lipika na čemu se intenzivno radi jer će biti i obuhvaćena ona sela koja do sad nisu imala rasvjetu, a posebna pozornost će biti usmjerena na osvjetljavanje dječjih i sportskih igrališta.

Pitanje izgradnje kanalizacije u Poljani, kao i novog dječjeg vrtića, bile su teme koje je gradonačelniku uputio vijećnik Vlado Stakor (HDZ). Odgovoreno mu je kako u vezi izgradnje kanalizacije postoje problemi s izvođačem, a što se tiče izgradnje vrtića, izvođač je uveden u posao te je danas (20. rujna) izvršeno kolčenje i sad predstoje zemljani radovi.

Pitanja za gradonačelnika imao je i vijećnik Vinko Strganac (HSS), a odnosila su se na aktualne investicije, poput osiguranja financijskih sredstava za izgradnju hotela te projekta Raminac i izgradnje nove ergele, ali i na natječaje za zakup poljoprivrednog zemljišta. Što se tiče privatnih investicija, poput izgradnje hotela, gradonačelnik je odgovorio kako su se neke stvari intenzivirale, ali da se i dalje ne može govoriti o konkretnim pomacima. Također, odgovoreno je kako nema nikakvih zastoja ni oko projekta Raminac, unatoč promijeni čelne osobe u Ministarstvu poljoprivrede. U vezi natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta gospođa Gordana Horvat, voditeljica Odsjeka za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti je rekla kako postoje određeni problemi oko toga na višoj razini te da se trenutno provodi revalorizacija zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kojim se propisuje način usklađenja zakupnine odnosno naknade. “Grad Lipik ima 50 ugovora koji su sklopljeni prije stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i za sve te ugovore potrebno je napraviti revalorizaciju.“, naglasila je gospođa Horvat.

Mihaela Žili (SDP) je upitala i o radovima na izgradnji vile Zinke, a gradonačelnik je odgovorio kako je vila prošla u sklopu projekta Slavonija – odnosno u sklopu Projekta Terme Lipik koji se sastoji od tri komponente: Vile Zinke – interpretacijskog centra, Narodnih kupki i perivoja te da se sad još odvijaju pripremni radovi dok bi oni konkretni mogli ići na proljeće sljedeće godine.

Kad se može očekivati početak radova unutar projekta aglomeracije zanimalo je vijećnika Ivana Plešu (HDZ), a gradonačelnik Kasana je odgovorio kako su dosad prošle četiri javne nabave i sad je u tijeku javna nabava za izvođača radova. Vijećnik Pleša je ukazao i na problem javne rasvjete u središtu Lipika unazad posljednjih nekoliko dana, a direktor LIPKOM-a Marijan Strganac je odgovorio kako je problem bio tehničke naravi (dotrajali kablovi).

Usvojili Prijedloge odluka o dodjeli godišnjih nagrada, nagrade za životno djelo te počasnog građanina Lipika

Nakon aktualnog sata, vijećnici su prešli na dnevni red sjednice. Prva točka dnevnog reda odnosila se na Prijedlog izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Lipika za prvo polugodište 2019. godine kojeg su vijećnici usvojili uz dva suzdržana glasa.

Usvojeni su i Prijedlozi odluka o dodjeli godišnjih nagrada, nagrade za životno djelo te počasnog građanina Lipika pa će tako godišnje nagrade Grada Lipika za 2019. godinu dobiti Renato Marinić (za izniman doprinos u razvoju sporta i promociji Grada Lipika), tvrtka Studenac d.o.o. Lipik (za kontinuirani rad i doprinos razvoju Grada Lipika), Alojzije Majstorović (za izuzetne uspjehe i rezultate u streličarstvu) i Josip Prhal (za dugogodišnji rad i doprinos razvoju obrtništva). Odlučeno je i da će počasnim građaninom Grada Lipika biti proglašen Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok će nagrada Grada Lipika za životno djelo posthumno biti dodijeljena Martinu Kovačiću za dugogodišnji rad i doprinos u području sporta.

Uspostava prijateljstva i suradnje između Grada Birštonasa (Litva) i Grada Lipika

Gradsko vijeće Grada Lipika, radi razvoja prijateljskih veza prihvatilo je i Prijedlog odluke o uspostavljanju prijateljstva i suradnje na području gospodarskog, društvenog i kulturnog života između Grada Lipika i Grada Birštonasa iz Litve.

Grad Birštonas je poznato turističko i lječilišno mjesto, poput Lipika, a nalazi se u jugozapadnom dijelu Litve(regija Kaunas).

U nastavku sjednice, pod točkom “različito”, vijećnik Strganac je upitao gradonačelnika Kasanu planira li Grad Lipik u Gaju na zemljištu u blizini Bioplinskog postrojenja graditi nešto poput plastenika. Odgovoreno mu je pozitivno, u slučaju da se Grad na tako nešto odluči. Vijećnica Žili je ponovno istaknula da postoji interes za smjenski rad (produženi rad) Dječjeg vrtića “Kockica” u Lipiku, a sjednica je zaključena pozivom gradskim vijećnicima i građanima Lipika da se odazovu na ovogodišnje manifestacije koje su upriličene povodom Dana Grada Lipika.

Dokumenti: Prijava na natječaj za stipendije