Zaslužni karpatski ansambl pjesama i plesova „Verhovyna“ oduševio lipičku publiku

Povodom 166. obljetnice rođenja velikog ukrajinskog pjesnika, pisca, novinara i filozofa Ivana Franka, koji se potkraj svojeg života liječio u Lipiku i čiji se spomenik nalazi u lipičkom parku, 3. rujna je održana kulturna manifestacija pod nazivom „Frankovi dani“. Događaju su nazočili veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj NJ. E. Vasily Kirilich, požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, lipički gradonačelnik Vinko Kasana i Taras Kuchma, gradonačelnik prijateljskog grada Drohobycha, kao i članovi lipičke Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, gosti iz Ukrajine, pacijenti Toplica Lipik te niz drugih zainteresiranih građana.

Nakon polaganja vijenaca ispred spomenika Ivanu Franku, manifestacija je nastavljena kulturnim programom u dvorištu Toplica Lipik kojeg su izveli gosti iz Ukrajine, članovi Zaslužnog karpatskog ansambla pjesama i plesova „Verhovyna“ u čijem je nastupu lipička publika iskreno uživala. Ovaj profesionalni vokalno-koreografski ansambl iz Ukrajine već šezdeset godina promiče ukrajinsku umjetnost, posebice karpatski folklor iz ukrajinskog grada Drohobycha.

Netom prije kulturnog nastupa prisutne je pozdravila Irina Matijević, predsjednica lipičke Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, dok je ukrajinski veleposlanik Vasily Kirilich zahvalio svima na dolasku obilježavanja ove  značajne obljetnice, rođendana velikog ukrajinskog književnika Franka, koji je svojevremeno boravio u Lipiku. Veleposlanik Kirilich je biranim riječima govorio o dobroj suradnji te iskrenom prijateljstvu naših dviju zemalja, a pri tome  je zahvalio Lipiku i Republici Hrvatskoj na snažnoj podršci Ukrajini.

Zahvalu na dosadašnjoj pomoći koja je pristigla iz Lipika te na utočištu koje je u Lipiku pruženo izbjeglim Ukrajincima, iskazao je i gradonačelnik Drohobycha Taras Kuchma, a daljnju neupitnu potporu i solidarnost prijateljima iz Ukrajine izrazili su lipički gradonačelnik Vinko Kasana i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha.

Predstavljena izložba o Novoj Kakhovki

U dvorištu Toplica Lipik upriličena je i izložba na otvorenom, a predstavila ju je Oksana Čuljat, Ukrajinka koja u Zagrebu živi više od 30 godina, inače ravnateljica Škole suvremenog plesa Ane Maletić.

Riječ je o sedamdesetoj obljetnici od osnutka ukrajinskog grada Nova Kakhovka koji se nalazi u središnjoj regiji Kakhovka u Khersonskoj oblasti, u južnoj Ukrajini, a poznat je po monumentalnoj arhitekturi izgrađenoj kao dio velikih građevinskih projekata iz vremena komunizma. Nova Kakhovka je pretrpjela velika agresorska razaranja i trenutno se nalazi pod okupacijom.

FOTOGALERIJA