Zbog kolinja dodatne preventivne mjere

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je nova i vrlo stroga pravila u postupanju sa svinjama radi prevencije pojave afričke svinjske kuge. Stoga se čini da tradicionalne svinjokolje neće biti, odnosno ne bi smjelo biti.

Hrvatska se sprema na moguću epidemiju te se čini sve da do epidemije ne bi došlo.

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak na kojem su detaljno raspravljene mjere koje Ministarstvo poduzima i namjerava poduzeti u narednom razdoblju radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku.

Budući da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik. Stoga će se za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju Hrvatske, navode u Ministarstvu.

 Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo ako prije toga ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Klinički pregled nije potrebno provoditi ako se žive svinje otpremaju s gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt – piše u naredbama Ministarstva, što bi značilo  da je strogo zabranjeno klanje obavljati u vlastitom dvorištu bez pregleda veterinara.

 Mi veterinari još nismo dobili nikakve naputke Ministarstva poljoprivrede, ali prema našim saznanjima, svinje se kod kuće neće smjeti klati bez našeg pregleda. Dakle, morat ćemo provjeriti je li životinja zdrava, ima li temperaturu ili bilo kakve druge znakove bolesti. Potom ćemo izdati potvrdu kao dozvolu za klanje. Ljudi će vjerojatno klati i bez naše dozvole, ali ako ih netko prijavi veterinarskoj inspekciji, očekuje ih prekršajna prijava – rekao je za Podravski veterinar s područja županije.

Kako afrička svinjska kuga napada i divlje svinje, i lovci moraju biti na oprezu, ali su dobili i posebne ovlasti oko odstrela divljih svinja. Zbog uredbe Ministarstva bit će sretni i ratari koji tvrde da je populacija divljih svinja naglo narasla, što dokazuju velikim štetama na svojim usjevima.

– Kako bi se postigli što bolji rezultati i populacija svela na zadovoljavajuću brojku, Ministarstvo poljoprivrede će do 31. prosinca 2019. godine dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje na cijelom području Hrvatske. Značaj ove mjere prepoznala je i Europska komisija koja je Hrvatskoj odobrila financijska sredstva za sufinanciranje njene provedbe – izvijestili su iz Ministarstva te dodali da se kao dodatne mjere kojima se nastoji što ranije otkriti virus ASK uvodi aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima koja se nalaze na granici RH sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom te aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.

Osim svega ranije navedenog, Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčane nagrade građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. Radi olakšavanja dojave otvorit će se besplatna telefonska linija te mail adresa na koju će se zaprimati  informacije.

 

Izvor: zupanjac.net
essay editing websites