Stazama lipicanca i kune

“Staza lipicanca i kune” financirana je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA, komponente III – Regionalni razvoj, IIIC – Poslovna infrastruktura.

Cilj njene rekonstrukcije i izgradnje je objedinjavanje i jačanje turističkog potencijala na razini gradova Lipika i Pakraca i samim tim privlačenje većeg broja posjetitelja, kako lokalnih tako i regionalnih.

Staza se sastoji od 98 km markiranih puteva označenih putokazima, info tablama i kartama. Povezuje različite destinacije, pružajući iskustvo za šetače, bicikliste i jahače. Na stazi i na izletištima su postavljena odmorišta s roštiljima pogodna za obiteljski piknik, stalci za bicikle i konje te tematska dječjih igrališta i odbojkaška igrališta. Dječja igrališta imaju edukativnu funkciju i određenu temu (na jezeru Pakurnovac igralište s temom moto-crossa, na jezeru Raminac tema su konji, na Omanovacu Grad Kuna, a na jezeru Pjeskara imaju temu močvare), prilagođena su djeci, a s obzirom da su smještena u prirodnom okruženju imaju pozitivan učinak na zdravlje djece.

Uzimajući u obzir da lokacija projekta obuhvaća 98 km šumskih cesta i polja, jezera i brda, treba napomenuti da materijali koji se koriste su načinjeni tako da ne štete prirodnoj ravnoteži područja.

Nositelj:
Grad Lipik

Partneri:
Grad Pakrac, Poduzetnički centar Pakrac

 

Skip to content