Čakovec (HR)

Čakovec je grad u sjevernoj Hrvatskoj i sjedište Međimurske županije, regije koja se nalazi između rijeka Mure i Drave. Čakovec je upravno , gospodarsko i kulturno središte Međimurske županije.

Ima oko 17.000 stanovnika, a otprilike još jednom toliko živi ih u okolnim naseljima (Ivanovec, Krištanovec, Kuršanec, Mačkovec, Mihovljan, Novo Selo na Dravi, Novo Selo Rok, Savska Ves, Slemenice, Šandorovec, Štefanec, Totovec, Žiškovec) koja također potpadaju pod gradsku upravu. Bogatu povijest Čakovca i Međimurja od zaborava čuva Muzej smješten u Starom gradu Zrinskih.

U neposrednoj blizini su i druge ustanove značajne za kulturni život grada: Knjižnica i Centar za kulturu u kojem se održavaju filmske, glazbene i kazališne predstave, te likovne izložbe. Nadaleko poznat po europskom duhu i gostoljubivosti, Čakovec se ponosi svojom šarolikom trgovačkom, ugostiteljskom i sportsko-rekreativnom ponudom. Danas je Čakovec vjerojatno najpoznatiji po svojoj tekstilnoj industriji, ali je za njegovu prepoznatljivost podjednako značajno graditeljstvo, grafička i tiskarska djelatnost, metaloprerađivačka proizvodnja i strojogradnja, te prehrambena industrija. Kako u industriji tako i u manjem poduzetništvu, sve veći značaj dobiva prerada plastičnih masa, informatika i niz drugih djelatnosti koje se razvijaju u skladu sa zahtjevima suvremenog tržišta.

Gradovi Lipik i Čakovec 2. prosinca 2017. godine sklopili su sporazum o prijateljstvu, a povelju o prijateljstvu i suradnji potpisali su gradonačelnici Stjepan Kovač i Vinko Kasana s ciljem uspostavljanja tješnjih kontakata i provedbe zajedničkih projekata.

Internet: http://www.cakovec.hr

Skip to content