Varaždin (HR)

Varaždin je grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj smješten uz obalu rijeke Drave i središte je Varaždinske županije. Nalazi se na vrlo važnom zemljopisnom području te se s pravom naziva “sjeverozapadnim vratima Hrvatske”. Tu se nalazi još uvijek nedovoljno iskorišten “hrvatski koridor” Budimpešta – Zagreb – Rijeka, s prometnicama koje se odvajaju od istočnog alpskog puta i priključuju se na važnu europsku transverzalu.

Prema posljednjem popisu stanovnika iz 2011. godine, grad Varaždin s gradskim naseljima broji 46.946 stanovnika. Uže područje grada naseljava 38.839 stanovnika.

Industrijsko je središte i treći grad po BDP-u (6.300 eura) po glavi stanovnika u Hrvatskoj, ispred njega su Rovinj (17.190 eura) i Zagreb (11.240 eura). Najrazvijenije grane industrije su prehrana (Vindija, Koka), građevinarstvo (Cesta (u stečaju), Zagorje-tehnobeton, Hidroing), tekstil (Varteks, VIS), metaloprerađivačka (MIV) i drvoprerađivačka (Mundus).

Uz Zagreb, Varaždin je najznačajnije kulturno središte sjeverozapadne Hrvatske, a posebnim ga čini njegova izuzetna spomenička i umjetnička baština s očuvanom i raskošnom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre.

Na inicijativu pripadnika 104. brigade ZNG-a, 8. prosinca 2018. godine je potpisana Povelja o prijateljstvu Grada Varaždina i Grada Lipika. Povelju su potpisali Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika Varaždina i Vinko Kasana gradonačelnik Lipika, a njome su trajno uspostavljeni prijateljski odnosi između ova dva grada.

Internet: www.varazdin.hr

Skip to content