Igal (HUN)

Igal je gradić koji se nalazi uz vanjsku granicu županije Šomođ u Mađarskoj. Naselje je smješteno na oko 24 km od Kapošvara i od Balatona svega 40 km. Zbog svojih ulica, povijesnih spomenika, gostoljubivih stanovnika i poznatog ljekovitog kupališta postao je vrlo popularna destinacija kod turista koji žude za zdravljem i odmorom. Šomođski brežuljci upravo kod Igala dosežu najveću visinu od 305 metara, kod brijega zvanog “Kánya domb”, s kojeg se za vedra vremena pruža prekrasan vidik u pravcu sjevera sve do Balatona, a na jugu do brda Mecsek i Zengő.

Igal ima termomineralne izvore, a zahvaljući njima razvio se je turizam te toplice i kupalište koje popularno kod turista koji traže odmor i liječenje na ljekovitim izvorima. U dolini okružen je brežuljcima i udaljen od raznih prometnih puteva i proizvodnih pogona. Posjetitelji Igala u okolici imaju mogućnosti za razne ture, bilo pješice, biciklom, jašući na konju ili nordijskim hodanjem.

Grad Lipik i Igal 16. srpnja 2011. godine sklopili su sporazum o bratimljenju, a ovaj ugovor o suradnji potpisali su gradonačelnici dr. László Varjú i Antun Haramija s ciljem poboljšavanja odnosa između dvije zemlje te upoznavanja društvenog, gospodarskog i kulturnog života dvaju gradova.

Internet: www.igal.hu

Skip to content